Kina tvrdi da je otjerala američki razarač koji je plovio pokraj spornih otoka

Američki razarač je jutros plovio u blizini spornih Paracelskih otoka u Južnom kineskom moru, izazvavši ljutu reakciju Pekinga, koji je rekao da je njegova mornarica “otjerala” brod nakon što je “ilegalno” ušao u teritorijalne vode, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države redovito provode “operacije slobode plovidbe” u Južnom kineskom moru, osporavajući ograničenja prolaza koja nameću Kina i drugih koji polažu pravo na te vode. Američka mornarica je rekla da je razarač USS Benfold “potvrdio prava i slobodu plovidbe u Južnom kineskom moru u blizini Paracelskih otoka, u skladu s međunarodnim pravom”. “Nezakonito i široko polaganje pomorskih prava u Južnom kineskom moru predstavlja ozbiljnu prijetnju slobodi mora, uključujući slobodi plovidbe i prelijetanja, slobodi trgovine i neometanoj trgovini, te slobodi ekonomije za priobalne nacije Južnog kineskog mora”, tvrde iz američke mornarice.

Kina tvrdi da ne ometa slobodu plovidbe ili preleta, optužujući Sjedinjene Države za namjerno izazivanje napetosti. Zapovjedništvo Južnog sektora kineske Narodnooslobodilačke vojske priopćilo je da su potezi američkog broda ozbiljno narušili suverenitet i sigurnost Kine ilegalnim ulaskom u kineske teritorijalne vode oko Paracela, na koje također polažu pravo Vijetnam i Tajvan. “Zapovjedništvo Južnog sektora organiziralo je pomorske i zračne snage da prate, nadziru, upozoravaju i otjeraju” brod, dodaje se, pokazujući slike Benfolda snimljene s palube kineske fregate Xianning. “Činjenice još jednom pokazuju da su Sjedinjene Države ništa drugo nego kreator sigurnosnih rizika u Južnom kineskom moru i razarač regionalnog mira i stabilnosti”, tvrdi Peking, a prenosi Xinhua.

Kina je nametnula kontrolu nad Paracelskim otocima koja je do 1974. bila pod Južnim Vijetnamom. Ponedjeljak je obilježio šestu godišnjicu presude međunarodnog suda u Haagu koji je poništio sveobuhvatna polaganja prava Kine na Južno kinesko more, rute pomorske trgovine kroz koju godišnje prolazi oko 3 bilijuna dolara. Kina nikada nije priznala presudu. Kina polaže pravo na gotovo cijelo Južno kinesko more. Vijetnam, Filipini, Malezija, Tajvan i Bruneji imaju konkurentska i preklapajuća potraživanja. Kina je izgradila umjetne otoke na nekim od svojih posjeda u Južnom kineskom moru, uključujući zračne luke, što je izazvalo regionalnu zabrinutost zbog namjera Pekinga.

Komentari

komentar

You may also like