Kina u 2019. povećala uvoz nafte iz S. Arabije za čak 47%

Glavna carinska uprava NR Kine priopćila je kako je u 2019. godini porastao kineski uvoz saudijske nafte za gotovo 47%.

Radi se o rekordnih 83,32 milijuna tona koje je Kina lani uvezla iz Saudijske Arabije, što na dnevnoj razini iznosi 1,67 milijuna barela. U prosincu je količina uvezene nafte iznosila 6,99 milijuna tona.

Prema navodina Reutersa saudijska državna naftna tvrtka Saudi Aramco usvojila je novu marketinšku strategiju, potpisavši najmanje dva sporazuma o isporukama nafte s kineskim privatnim naftoprerađivačima. Ranije Saudi Aramco nije poslovao s kineskim privatnim, već isključivo državnim rafinerijama u okviru dugoročnih ugovora.

Drugi po veličini izvoznik nafte u Kinu prošle godine bila je Rusija – zemlja koja se na čelnoj poziciji najvećih izvoznika nafte u Kinu često izmjenjuje sa Saudijskom Arabijom. Rusija  je također izvezla rekordne količine „crnog zlata“ u energentima „žednu“ Kinu. Radi se o 77,64 milijuna tona, ili oko 1,55 milijuna barela dnevno – što je za cca 9% više u odnosu na godinu ranije.

Zanimljivo je kako se kineski uvoz nafte iz SAD-a 2019.g. smanjio gotovo dvostruko i iznosio 6,35 milijuna tona, a u prosincu su narudžbe potpuno obustavljene. To je najvjerojatnije bila posljedica američko-kineskog trgovinskog rata i zauzimanja što boljih pozicija uoči iščekivanog potpisivanja prve faze međusobnog trgovinskog sporazuma, koji se potpisao 15. siječnja.

Podsjećamo: u okviru tog „krnjeg“ sporazuma Kina se obvezala u iduće dvije godine u kupnju američkih proizvoda uložiti 200 milijardi dolara više nego što je to bilo 2017.g. (prije trgovinskog rata). To se prije svega odnosi na industrijske i poljoprivredne proizvode, ali također zalazi i u sferu energetike – nafte, ukapljenog plina (LNG) i ugljena.
Kina je 2019.g., neovisno o prijetnjama SAD-a, nastavila uvoziti i iransku naftu – konkretno, 14,77 milijuna tona, što čini oko polovice uvoza nafte iz te zemlje 2018. godine. U prosincu je Kina uvezla oko 405 tisuća tona iranske nafte.

Važno je spomenuti i da Kina već treći mjesec za redom nije direktnim putom uvezla nikakve količine nafte iz Venecuele. Godišnji uvoz venecuelanske nafte u Kinu smanjio se za skoro jednu trećinu, i iznosio je 11,39 milijuna tona.

Komentari

komentar

You may also like