Kina uhitila bivšeg kanadskog diplomata, kao odgovor na kanadsko uhićenje direktorice tvrtke „Huawei“

Bivši kanadski diplomat Michael Kovrig, koji radi u europskoj nevladinoj organizaciji International Crisis Group, uhićen je u Kini.

O tome je, pozivajući se na neimenovane izvore, u utorak, 11. prosinca, priopćio Reuters. U komentaru za portal Hong Kong Free Press NGO International Crisis Group je potvrdio uhićenje svog djelatnika i naveo kako nastoje dobiti dodatne informacije o tome gdje se Michael Kovrig trenutačno nalazi.

Kinesko Ministrastvo vanjskih poslova još nije komentiralo ovu informaciju. Kovrig je radio u kanadskoj diplomaciji od 2003.-2016. godine, kao stručnjak za proučavanje vojnih sukoba.

Podsjećamo: u kanadskom Vancouveru je 1. prosinca, na zamolbu SAD-a uhićena financijska direktorica i top-menadžer kineskog telekomunikacijskog diva „Huawei“ Sabrina Meng Wanzhou, zbog navodne suradnje s Iranom, usprkos američkih sankcija uvedenih protiv te zemlje. To je učinjeno neovisno o izjavama niza stručnjaka koji su upozoravali na moguće posljedice u kanadsko-kineskim odnosima. Nedugo nakon uhićenja reagiralo je kinesko MVP strogim upozorenjem o „ozbiljnim posljedicama“ po Kanadu ukoliko odmah ne oslobodi zatočenu visoku službnicu Huaweja.

Američki ekonomist Jeffrey D. Sachs izjavio je kako je uhićenje direktorice kineske tvrtke postao „opasan put“ za Trumpovu administraciju u zaoštravanju njezinog sukoba s Kinom.

Američka vlada za sada nije dala nikakve službene izjave o uhićenju Meng Wanzhou, inače i kćerke utemeljitelja tvrtke „Huawei“.
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like