Kina: Ukrajinska je kriza uzrokovana neravnotežom u europskom sigurnosnom sustavu

Usred najgore vojne krize u Europi u posljednjih nekoliko desetljeća, zemlje diljem svijeta suočavaju se sa sve većim pritiskom odabira strana između Rusije i Ukrajine. Kina se, posebno, suočila s otvorenim kritikama zapadnih dužnosnika i vanjskopolitičkih komentatora, koji smatraju da Peking otvoreno podupire Rusiju. Kina je pomno izbjegavala provokativan jezik u komentarima situacije u Ukrajini, uglavnom ponavljajući službene ruske izjave. Kinezi smatraju Sjedinjene Države i NATO odgovornima za loše rukovanje ruskim sigurnosnim problemima te ih optužuju za “potpaljivanje plamena” sukoba i smatraju zapadne sankcije štetnima za globalno gospodarstvo.

Neravnoteža u trenutačnom europskom sigurnosnom sustavu jedan je od glavnih razloga ukrajinske krize, rekao je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi u telefonskom razgovoru s francuskim državnim tajnikom za europska pitanja Clementom Beauneom, navodi se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Tass.

“Glavni uzrok ukrajinskog pitanja je neravnoteža u europskom sigurnosnom sustavu“, rekao je Wang Yi, a citiralo je ministarstvo. “Potrebno je slijediti načelo nedjeljive sigurnosti i ponovno stvoriti uravnotežen i učinkovit sigurnosni mehanizam u Europi. To je jedini način da se uspostavi trajni mir i stabilnost u Europi”, naglasio je kineski diplomat.

Wang Yi je također istaknuo kako bi sve strane trebale olakšati mirovne pregovore između Rusije i Ukrajine. “Ne možete pozivati ​​na prekid vatre i istovremeno eskalirati neprijateljstva nastavkom isporuke velikih količina oružja i streljiva”, istaknuo je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je 24. veljače specijalnu vojnu operaciju na temelju zahtjeva čelnika republike Donbas. Ruski je čelnik naglasio da Moskva nema planove za okupaciju ukrajinskih teritorija, a cilj je demilitarizirati i denacificirati zemlju.

Komentari

komentar





You may also like