Kina: UN treba proučiti ruske dokumente o američkim biolaboratorijima u Ukrajini

Međunarodno društvo mora temeljito proučiti i donijeti nepristranu procjenu informacija koje je pružila Rusija o američkim biološkim laboratorijima u Ukrajini, rekao je danas glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, prenosi Xinhua.

Napomenuo je da Sjedinjene Američke Države još uvijek nisu dale “konstruktivan odgovor na izjave Rusije”. “Mi ćemo pozdraviti pravednu, nepristranu i profesionalnu ocjenu u ime UN-a oko dokumenata koje je dostavila Rusija na temelju mehanizama Ujedinjenih naroda i Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja bakterioloških (bioloških) oružja”, rekao je Zhao Lijian.

Američka državna podtajnica za politička pitanja Victoria Nuland odgovorila je na ruske optužbe početkom prošlog mjeseca kako Ukrajina ima objekte u kojima se provode biološka istraživanja i da Washington radi na tome da ih ne dopusti da padnu u ruke ruskih snaga. Ipak, Washington tvrdi da nije riječ o laboratorijima za biološko ratovanje i da su optužbe Moskve “apsurdne”. S druge strane, Igor Kirillov, koji je na čelu ruskih snaga za zaštitu od zračenja, kemijske i biološke zaštite ruske vojske, izvijestio je u ožujku da je na ukrajinskom tlu formirana mreža od preko 30 bioloških laboratorija pod vodstvom Pentagonove Agencije za smanjenje obrambene prijetnje (DTRA). Prema njegovim riječima, 24. veljače svi su dobili instrukciju ukrajinskog Ministarstva zdravstva da potpuno unište biološke agense koji se nalaze u laboratorijima.

Komentari

komentar

You may also like