Kina upozorava: Ne prelazite “crvene linije” oko Tajvana

Kineski ured za poslove s Tajvanom upozorio je  samoupravni otok, po tko zna koji put, protiv zalaganja za neovisnost, obećavajući da se neće suzdržavati ako separatističke snage prijeđu “crvene linije” u pokušaju blokiranja ujedinjenja.

Ma Xiaoguang, glasnogovornik agencije, koja je odgovorna za provedbu politike Pekinga u vezi s otokom, rekao je u srijedu da će Kina “morati poduzeti drastične mjere” ako “separatističke snage na Tajvanu koje traže neovisnost provociraju, upotrijebe silu ili prijeđu kroz bilo koju crvenu liniju.” Iako glasnogovornik nije pojasnio koje točno “crvene linije” Taipei ne bi trebao prijeći, osudio je “vanjsku intervenciju” u kineska pitanja, uključujući njezine pokušaje ponovnog ujedinjenja s otokom. Takvo strano miješanje i “provokacije” tajvanskih snaga za neovisnost bit će “oštrije i intenzivnije” tijekom sljedećih nekoliko mjeseci, predvidio je glasnogovornik, uz tvrdnju da će se ionako napeta situacija u regiji rasplamsati

Čini se da kineski glasnogovornik misli na SAD i njihove saveznike dok upozorava na strano uplitanje. Dok je SAD zadržao “stratešku dvosmislenost” prema Tajvanu, odbijajući reći hoće li rasporediti svoje snage u slučaju potpunog vojnog sukoba između Taipeija i Pekinga, Washington i njegovi saveznici povećavaju broj i opseg ratnih vježbi u regiji. U listopadu, američki predsjednik Joe Biden otišao je toliko daleko da je rekao da je SAD “predan” zaštiti Tajvana od bilo kakvog hipotetskog kineskog napada. Nakon toga se ured predsjednika ipak ogradio od te izjave. Pentagon je ovog mjeseca tvrdio da se Kina “vjerojatno priprema” za invaziju na otok.

Dok Peking smatra Tajvan neotuđivim dijelom kineskog teritorija, Taipei inzistira da je Tajvan neovisna država od 1949. godine, kada je gubitnička strana kineskog građanskog rata pobjegla na otok. Ranije ovog mjeseca, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je Tajvan “skitnicom” koji će “na kraju vratiti se kući” i ujediniti se s kopnom.

Komentari

komentar





You may also like