Kina upozorava: politika SAD-a i Tajvana približavaju „sudnjem danu“ rješavanje tajvanskog problema

Vlada u Taipeju i SAD koji ju podupire u svojim postupcima približavaju “sudnjem danu” pitanje rješavanja tajvanskog problema, objavio je u srijedu pekinški medij Huangqiu Shibao, koji odražava mišljenje utjecajnih vojno-političkih krugova NR Kine.

Prema navodima agencije TASS, pekinški medij piše kako „tajvanske secesionističke vlasti nastavljaju tražiti potporu, uključujući vojnu, od Sjedinjenih Država kako bi osujetile ponovno ujedinjenje Kine, što potvrđuje da se poruka kontinentalne Kine o dobroj volji tajvanskim sunarodnjacima, kao i ozbiljno upozorenje vlastima otoka, zanemaruju“. U tekstu se također navodi kako stručnjaci po tom pitanju „smatraju da je položaj sadašnjih tajvanskih vlasti “posljednje ludilo” prije Sudnjeg dana“, a da su „nade u mirno rješenje tajvanskog problema naglo smanjene“.

U svom govoru u kineskom parlamentu 9. listopada, kineski predsjednik Xi Jinping izjavio je kako je tajvansko pitanje isključivo unutarnja stvar Kine i da u njemu nije dozvoljeno vanjsko miješanje.

“Povijesni zadatak ponovnog ujedinjenja domovine mora se i može ostvariti”, naglasio je Jinping.

Zanimljivo je kako je Rusija, koja Kini (i obratno) posljednjih godina „čuva leđa“, po ovom pitanju odmah reagirala i stala na stranu Pekinga. Tako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na forumu u Nur-Sultanu u Kazahstanu jučer izjavio slijedeće:

“Rusija, kao i velika većina drugih zemalja u svijetu, smatra da je Tajvan dio NR Kine.”





 

Komentari

komentar





You may also like