Kina upozorava svoje građane da hitno napuste Afganistan

Kina je danas upozorila svoje građane da hitno napuste Afganistan uslijed sve brojnijih sukoba i povlačenja NATO trupa.

“Ove godine sukobi u Afganistanu su konstanta, teroristički napadi su česti, a sigurnosna situacija postaje sve kompliciranija. Upozoravamo građane da budu oprezni i hitno napuste zemlju putem internacionalnih komercijalnih letova.”- piše u objavi kineske ambasade u Kabulu, a prenosi SCMP.

Stanje u Afganistanu zbilja jest sve napetije. Većina NATO vojske je već napustila Afganistan, a snage sigurnosti odane vladi u Kabulu koju su postavile SAD imaju sve manje znanja, opreme i morala za borbu. Talibani osvajaju svakodnevno nove općine i gradove. Jačaju i druge islamističke frakcije kao što je IS.

Kina je zadnjih godina “bacila oko” na Afganistan te sve više investira u ovu nestabilnu zemlju. Afganistan i Pakistan dio su zacrtanog kineskog plana o “novom putu svile” (inicijativa Pojas i put).

Prošlog mjeseca je glasnogovornik MVP Kine rekao: “Nedavna najava hitnog napuštanja snaga SAD-a iz Afganistana je dovela do niza bombaških napada u cijeloj zemlji što pogoršava sigurnosnu situaciju te prijeti miru, stabilnosti i ljudskim životima.”

 
Komentari

komentar

You may also like