Kina upozorila novu vladu Japana da ne prelazi linije oko pitanja Tajvana

Kina i Japan trebali bi poduzeti konkretne mjere za jačanje bilateralnih veza, rekao je danas kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, upozoravajući Tokio da ne smije “prelaziti linije” u vezi s pitanjem i povijesti Tajvana, prenosi kineski CGTN.

Wang je to izjavio na svečanosti otvaranja 17. Pekinško-tokijskog foruma putem video veze iz Pekinga. Wang je izrazio ozbiljnu zabrinutost Kine zbog postupanja japanske vlade oko pitanja povijesnih činjenica Drugog svjetskog rata i japanskom politikom po pitanju Tajvana. Ne može biti sivih zona kada su u pitanju ova pitanja, upozorio je Wang.

Čelnici obje zemlje složili su se u svojim posljednjim telefonskim razgovorima o unaprjeđenju bilateralnih odnosa koji ispunjavaju zahtjeve nove ere, napomenuo je Wang, budući da dvije strane sljedeće godine obilježavaju 50. godišnjicu normalizacije kinesko-japanskih diplomatskih odnosa. Nadamo se da bi japanska vlada mogla učinkovito provesti politički konsenzus da su Kina i Japan suradnički partneri, a ne prijetnje jedni drugima, te bi mogla poduzeti konkretne radnje za jačanje bilateralnih veza, dodao je. Dvije zemlje trebale bi produbiti suradnju oko stabilnosti globalnih lanaca opskrbe i proizvoda te jačati suradnju u digitalnom gospodarstvu i smanjenju emisije ugljika.

Također bi trebali ispravno rješavati osjetljiva pitanja i upravljati razlikama oko ljudskih prava i ideologije kao dio napora da se održi političko povjerenje, dodao je kineski ministar.

Podsjetimo, novi japanski premijer Fumio Kishida, zauzeo je agresivniji stav prema Kini od svog prethodnika, pa bi ovo moglo biti upozorenje od strane Pekinga. Kishida je kazao da je Tajvan “sljedeće veliko pitanje”. Nakon telefonskog razgovora s Bidenom ranije ovog mjeseca kazao je za Reuters: “Potvrdili smo snagu američko-japanskog saveza, kao i našu predanost zajedničkom radu na ostvarenju slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika. Također smo potvrdili da ćemo blisko surađivati ​​na izazovima s kojima se ova regija suočava u pogledu Kine i Sjeverne Koreje.”

Komentari

komentar
You may also like