Kina upozorila strane tvrtke o posljedicama priključenja američkim sankcijama

Kineska vlada upozorila je inozemne tvrtke koje posluju na njezinom tržištu na posljedice njihovog priključenja američkim protukineskim sankcijama vezanim uz isporuke tehnologija, piše američki The New York Times. To je posljedica nedavnog američkog stavljanja Huaweia na „crni spisak“ tvrtki i djelatnosti koje ugrožavaju američku nacionalnu sigurnost.

Kinesko Ministarstvo za razvoj i reforme, na preporuku državnog vrha, pozvalo je predstavnike inozemnih tvrtki na zatvoreni sastanak i prenijelo im svoje stavove o nastaloj situaciji. Ovdje podsjećamo kako su se velike američke IT tvrtke (privatne korporacije) odazvale pozivu američke administracije i prekinule suradnju s Huaweiom, riskirajući goleme benefite koje ostvaruju na kineskom tržištu, a što je rezultiralo širokom protuameričkom kampanjom kineskih medija i gotovo čitave kineske javnosti koja je počela s bojkotom proizvoda američkih tehnoloških divova (vidi poveznicu ispod teksta). Američkim sankcijama namjeravaju se priključiti i pojedine britanske i japanske visokotehnološke tvrtke, pa je upravo to i najvjerojatniji razlog spomenutog sastanka.

Američki medij The Wall Street Journal navodi kako su na sastanku sudjelovali predstavnici američkih tvrtki Intel Corp., Qualcomm Inc., ARM Holdings PLC and SK Hynix Inc., Microsoft Corp., južnokorejskog Samsung Electronics Co., priozvođača kompjutora Dell Technologies Inc. i finske Nokia Corp.

Rat je počeo! Kinezi masovno bojkotiraju Apple; SAD označile „deadline“ za Huawei

 
 

 

 

 

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like