Kina postala najveći uvoznik plina na svijetu, preskočivši Japan

Prema podacima za dosadašnji dio 2018. godine, Kina je preskočila Japan po količinama uveženog prirodnog plina, uključno i onog ukapljenog (LNG).

O tome su izvjestili stručnjaci iz informativne agencije S&P Global Platts, navevši, kako će 2018. godina biti godina u kojoj će Kina po prvi put u povijesti preskočiti Japan po uvozu plina i time postati najveći uvoznik „plavog energenta“ na svijetu.

Isti izvor navodi, kako je prema mjesečnim pokazateljima Kina počela preskakati Japan u travnju ove godine, kada je kineski uvoz plina iznosio 6,818 milijuna tona, u usporedbi s 6,087 milijuna tona koliko je tada uvezao Japan.

Prema podacima kineske Carinske službe, ukupan uvoz prirodnog plina od strane Kine u razdoblju siječanj-listopad kroz plinovode, ali i kroz uvoz LNG plina, dostigao je 72,06 milijuna tona (Japan 67,36 mln. tona) , što je čak 33,1% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine, ali i više nego što je bio čitav kineski prošlogodišnji uvoz plina koji je iznosio 68,57 milijuna tona.
Povećanje kineskog uvoza plina tumači se povećanom potrebom za energijom rastućeg kineskog gospodarstva, ali i smanjenjem udijela ugljena u energentskoj ravnoteži NR Kine.

S&P Global Platts očekuje porast kineskog uvoza plina i slijedećih nekoliko godina, neovisno o skorom puštanju u pogon ruskog plinovoda „Sila Sibira“ namjenjenog za kinesko tržište (krajem 2019.g.), kao i novih kineskih terminala za prihvat LNG plina. Kina se može suočiti s deficitom isporuka plina nužnog za njezino gospodarstvo.

Prema procjenama Međunarodne agencije za energiju, potražnja Kine za prirodnim plinom od 2017.-2023.g. povećat će se za 60%.

A stariji analitičar investicijske tvrtke Sanford C Bernstein (ulazi u strukturu AllianceBernstein) Neil Beveridge navodi slijedeće: “Neovisno o uvozu plina iz Rusije, mi očekujemo povećanje deficita na kineskom tržištu počevši od 2020.g., s povećanjem deficita do 90 milijardi kubičnih metara plina do 2030. godine.“

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like