Kina uvela sankcije američkim dužnosnicima zbog Hong Konga i Tajvana: “besramno” se miješate

Kina je uvela sankcije američkim dužnosnicima, nakon što je SAD uveo sankcije šestorici kineskih dužosnika, među kojima je i predstavnik Hong Konga u kineskom parlamentu zbog uhićenja 55 prodemokratskih aktivista u Hong Kongu.

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying poručila je kako je SAD “besramno intervenirao” u unutarnja pitanja Kine, prenosi South China Morning Post.

Hua nije imenovala dužnosnike protiv kojih su uvedene sankcije, već je kazala kako se uvode recipročne sankcije dužnosnicima, zastupnicima i djelatnicima neprofitnih organizacija “primarno odgovornima za loše djelovanje prema Hong Kongu”.
Najavljeno je također uvođenje sankcija dužnosnicima koji su “djelovali maliciozno” po pitanju Tajvana.

“Zbog pogrešnog djelovanja SAD-a, Kina je odlučila nametnuti sankcije odgovornim američkim dužnosnicima koji su umiješani u odvratno ponašanje po pitanju Tajvana”, kazala je Hua, prenosi Reuters.

Podsjetimo, američki državni tajnik Mike Pompeo objavio je ovoga mjeseca ukidanje restrikcija u kontaktima između američkih i tajvanskih dužnosnika, što je oštro kritizirao Peking.

Pompeo je rekao da su ranije postojale restrikcije jer je američka vlada pokušavala “umiriti komunistički režim u Pekingu”.

Komentari

komentar





You may also like