Kina uvela sankcije britanskim parlamentarcima

Kina je nametnule sankcije protiv sedam britanskih političara, čime je uzvratila na britanske sankcije kineskim dužnosnicima zbog kršenja ljudskih prava u Xinjiangu.

Podsjetimo, Europska unija uvela je sankcije dužnosnicima Kine uključenima u kršenje ljudskih prava u Xinjiangu, čemu se pridružila Velika Britanija.

Kineske sankcije uvedene su protiv sedam političara, a među njima su bivši čelnik Konzervativne stranke Iain Duncan Smith, zastupnik u parlamentu Tom Tugendhat koji je čelnik vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta, te još trojica parlamentaraca.

Osobe pod navedenim sankcijama neće moći ući u Kinu, dok će moguća imovina u Kini biti zabrznuta. Također, ne smiju poslovati s kineskim firmama, a zabrana vrijedi i za članove njihovih obitelji, pojašnjava Politico. eu.

Duncan Smith i Nus Ghani, parlamentarac koji je također pod sankcijama, rekli su da sada imaju “bedž časti”.

“Parlamentarci i drugi britanski građani koje Kina danas sankcionira imaju vitalnu ulogu u osvjetljavanju grubih kršenja ljudskih prava ujgurskih muslimana. Sloboda istupanja protiv zlostavljanja je temeljna sloboda i čvrsto ju podržavam”, napisao je na Twitteru britanski premijer Boris Johnson.





 

 

Komentari

komentar





You may also like