Kina uvodi protusankcije Europskoj uniji

Kineske vlada odlučila je uvesti protusankcije EU zbog sankcija koje je ova uvela protiv nje 20. ožujka.

Prema izjavi kineskog Ministarstva vanjskih poslova, ta je zemlja odlučila nametnuti sankcije protiv 10 pojedinaca i četiri organizacije iz EU zbog “podrivanja suvereniteta i interesa Kine, i namjernog širenja laži i dezinformacija”.

Prema Pekingu, sankcije EU-a protiv Kine „temelje se samo na lažima, dezinformacijama, neznanju i iskrivljavanju činjenica”, što je grubo miješanje u kineske unutarnje stvari, kršenje međunarodnog prava i temeljnih normi međunarodnih odnosa.

Izjava kineskog Ministarstva vanjskih poslova naglašava da Europska unija mora prestati s držanjem lekcija Kini o ljudskim pravima, i da „prestane žonglirati licemjernim dvostrukim standardima“ inače će Peking poduzeti daljnje odlučne mjere, navodi se u dokumentu kineskog MVP.

Podsjećamo: zemlje EU dogovorile su se 20. ožujka oko nametanja sankcija Kini zbog “sustavnog kršenja ljudskih prava i ugnjetavanja određenih etničkih skupina koje žive u NR Kini (u autonomnoj regiji Xinjiang Uygur, op. GN.)”. EU je posljednji put nametnula sankcije Kini zbog kršenja ljudskih prava još davne 1989. godine.

 





 

Komentari

komentar





You may also like