Kina uz Rusiju i u energetici: neprihvatljiva politizacija ruske opskrbe plinom EU od strane SAD-a

Očito je kako Kina i Rusija po svim ključnim pitanjima međunarodnih odnosa – političkim, vojno-sigurnosnim i energetskim – vode sve usklađeniju politiku, što je posljedica jačanja političkog i sankcijskog pritiska na dvije zemlje od strane SAD-a

Kina se protivi politizaciji Sjedinjenih Država pitanja isporuka ruskog plina u Europsku uniju, izjavio je glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian, a jučer prenosi TASS.

“Svi znaju da je projekt opskrbe plinom kroz plinovod Sjeverni tok 2 iz Rusije u EU obostrano koristan. Pomoći će u rješavanju teške energetske situacije u Europskoj uniji. Sjedinjene Države nastoje monopolizirati europsko energetsko tržište. Koriste sva moguća sredstva kako bi spriječili provedbu relevantnih projekata, djelujući protivno interesima Ruske Federacije i EU, protiv rusko-europske suradnje. Takvi postupci Washingtona apsolutno su neprihvatljivi ”, izjavio je glasnogovornik kineskog MVP.

Naglasio je kako se Sjedinjene Države vode isključivo vlastitim interesima i pokušavaju ispolitizirati sva relevantna pitanja. Prema njegovim riječima, američka vlada vodi svrhovitu politiku pritiska na ruske energetske projekte u Europi.

“Sjedinjene Države na taj način slijede vlastite geopolitičke interese. Sjedinjene Države mogu čak napasti svoje saveznike i partnere”, izjavio je Zhao Lijian.

Iz ove je izjave razvidna usklađenost kineskih i ruskih stavova s obzirom kako je gotovo to isto, još 8. listopada izjavio i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Kazao je kako SAD pokušavaju potkopati suradnju između Rusije i Europske unije u energetskom sektoru i da je Washington vršio snažan pritisak na Bruxelles, prisiljavajući ga da napusti ruske energetske izvore. Pri tom mu je, kao alternativu, ponudio izgradnju terminala za prihvat američkog ukapljenog plina, kazao je šef ruske diplomacije.
Očito je kako Kina i Rusija po svim ključnim pitanjima međunarodnih odnosa – političkim, vojno-sigurnosnim i energetskim – vode sve usklađeniju politiku, što je posljedica jačanja političkog i sankcijskog pritiska na dvije zemlje od strane SAD-a. Peking i Moskva svoj, kako kažu – nikad u povijesti dostignuti stupanj međusobne suradnje – nazivaju privilegiranim strateškim partnerstvom, izbjegavajući termin  „savezništvo“ jer ga smatraju nužno usmjerenim protiv nekoga, a što one ne žele. Pitanje je samo do kada, ako trenja između Istoka i Zapada nastave rasti sadašnjom dinamikom.

 

Komentari

komentar

You may also like