Kina više neće graditi termolektrane na ugljen u inozemstvu zbog klimatskih promjena

Kineski predsjednik Xi Jinping najavio je tijekom obraćanja UN-u da njegova zemlja više neće financirati elektrane na ugljen kroz veliki kineski infrastrukturni projekt “Pojas i put”. Time će se Peking ozbiljnije uključiti u međunarodni pokretu za ukidanje uporabe ugljena za električnu energiju zbog klimatskih promjena, prenosi SCMP.

“Kina će pojačati potporu drugim zemljama u razvoju zelene energije i energije s niskim udjelom ugljika, te neće financirati nove projekte na ugljen u inozemstvu”, rekao je Xi u unaprijed snimljenom video obraćanju na godišnjem okupljanju UN-a.

U odvojenom govoru američki predsjednik Joe Biden najavio je udvostručenje financijske pomoći siromašnijim nacijama kako bi se mogle prebaciti na čistiju energiju.

Kina je bila pod diplomatskim pritiskom da prekine financiranje  projekata dobivanja energije iz ugljena u drugim zemljama jer bi to olakšalo da ostane na putu prema ispunjenju ciljeva Pariškog klimatskog sporazuma za smanjenje emisije ugljika. Xijeva najava uslijedila je nakon sličnih poteza Južne Koreje i Japana ranije ove godine, a glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i američki izaslanik za klimu John Kerry pozvali su Kinu da slijedi azijske kolege, prenosi Reuters.

Xi je ponovio kako će  Kina vrhunac emisija imati prije 2030. te da će do 2060. imati nultu stopu emisije stakleničkih plinova. Kina je najveći svjetski zagađivač  zbog emisije stakleničkih plinova jer se i dalje u velikoj mjeri oslanja na ugljen za svoje domaće energetske potrebe. Indija se naglo približava Kini u takvom negativnom trendu.

Američki povjerenik za klimu John Kerry pozdravio je objavu, rekavši u priopćenju da je “apsolutno oduševljen što je čuo da je predsjednik Xi donio ovu važnu odluku”, piše BBC. Klimatske promjene i smanjenje emisije stakleničkih plinova jedan su od rijetkih ciljeva oko kojeg se trenutno slažu sve najveće nacije svijeta.





Komentari

komentar

You may also like