Kina: Xi Jinping bliskom suradniku dodijelio poziciju premijera i zadatak oživljavanja gospodarstva

Li Qiang, bivši šef Komunističke partije u Šangaju i bliski saveznik kineskog predsjednika Xi Jinpinga, u subotu je preuzeo dužnost premijera, drugu najvažniju funkciju u zemlji, a povjereno mu je oživljavanje gospodarstva oslabljenog trogodišnjim ograničenjima zbog covida-19, piše Reuters.

Šezdesettrogodišnji Li, kojeg se smatra pragmatičnim i prijateljski nastrojenim prema poslovnom svijetu, suočava se s obeshrabrujućim izazovom oporavka kineskog gospodarstva usred globalnih prepreka i niske razine povjerenja među potrošačima i privatnim sektorom.

Li preuzima dužnost u vrijeme kada rastu napetosti sa zapadom zbog niza pitanja, uključujući potez Sjedinjenih Američkih Država da Kini onemogući pristup ključnim tehnologijama, i u vrijeme kada mnoge svjetske tvrtke diversificiraju svoje opskrbne lance kako bi ograničile svoju suradnju s Kinom zbog političkih rizika i poremećaja u gospodarstvu tijekom pandemije covida-19.

Karijeristički birokrat na poziciji premijera zamijenio je Li Keqianga, koji je otišao u mirovinu nakon dva petogodišnja mandata tijekom kojih je njegova uloga postupno slabila dok je Xi učvršćivao svoju vlast i povećavao utjecaj države u drugom najvećem gospodarstvu svijeta.

Li Qiang je prvi premijer u povijesti Narodne Republike Kine koji prije nije radio u vladi, što znači da će prvih nekoliko mjeseci morati hvatati konce, rekli su analitičari. Li je bio Xijev šef stožera između 2004. i 2007., kada je potonji bio partijski sekretar u pokrajini Zhejiang, a promatrači su rekli da bi mu bliske veze sa Xijem mogle pomoći da uspješno obavlja svoju funkciju. “Moja procjena situacije jest da će Li Qiang imati mnogo više manevarskog prostora i ovlasti unutar sustava”, rekao je Trey McArver, suosnivač konzultantske tvrtke Trivium China.

Niz odanih ljudi





Šezdesetdevetogodišnji Xi na ključne položaje postavlja niz sebi odanih ljudi u sklopu najveće rekonstrukcije vlade u zadnjih deset godina.

Dužnosnici skloniji reformama odlaze u mirovinu, a on učvršćuje vlast nakon što je u petak jednoglasno izabran za predsjednika, što je uglavnom ceremonijalna uloga. Xi je također prvi kineski predsjednik koji je osvojio treći mandat.

Li je u subotu osvojio 2936 glasova, tri glasa protiv i osam suzdržanih, prema podacima projiciranim na ekranu u Velikoj dvorani naroda u središtu Pekinga. Svoj prvi javni nastup imat će u ponedjeljak tijekom tradicionalne premijerove tiskovne konferencije nakon što završi zasjedanje parlamenta.





Stalni odbor kineskog politbiroa (PSC) je Lija odredio za premijera na partijskom kongresu u listopadu. Očekuje se da će brojni drugi dužnosnici sa Xijevim odobrenjem biti potvrđeni u nedjelju, uključujući zamjenike premijera, guvernera središnje banke i druge ministre i šefove uprava.

Neujednačen oporavak

Kinesko gospodarstvo je prošle godine naraslo za svega tri posto, a na dan otvaranja parlamenta Peking si je zadao skroman cilj od otprilike pet posto za 2023. godinu, što je najniži cilj u gotovo tri desetljeća.

Lijev glavni zadatak će ove godine biti postizanje tog cilja bez izazivanja ozbiljne inflacije ili gomilanja duga, rekao je Christopher Beddor, zamjenik šefa za istraživanje Kine u tvrtki Gavekal Dragonomics. Premda Kina nije naznačila da namjerava davati poticaje radi rasta gospodarstva, potencijalne poteškoće poput urušavanja izvoza ili slabosti u sektoru nekretnina bi mogle Lija prisiliti na upravo to, rekao je Beddor. “Vodstvo je već prihvatilo dvije godine izuzetno slabog gospodarskog rasta u ime obuzdavanja covida. Sad kada tog obuzdavanja nema, neće prihvatiti novu (godinu slabog gospodarskog rasta)”, kazao je.

Oporavak kineskog gospodarstva nakon pandemije bio je neujednačen, pri čemu je inflacija u veljači bila neočekivano blaga, a kineska tvrtka za internetsku trgovinu JD.com u četvrtak je upozorila da će ponovno zadobivanje povjerenja potrošača potrajati. Neke od najuspješnijih pekinških privatnih tvrtki poput Alibabe su proteklih godina oslabile zbog regulatornih ograničenja, a Li će se morati potruditi kako bi vratio povjerenje privatnog sektora.

Globalne kompanije su također oprezne. Američka gospodarska komora u Kini je ranije ovog mjeseca rekla da je prvi put u 25 godina, koliko provodi istraživanje tržišta, većina anketiranih tvrtki rekla da Kinu više ne smatra jednim od “tri najviša prioriteta za ulaganje”.

Kina se nastoji prikazati kao prijateljski nastrojena zemlja prema poslovnom sektoru. Kineska novinska agencija Xinhua je u petak objavila da se dužnosnik kineske državne agencije za planiranje susreo s potpredsjednikom američkog giganta za poluvodiče Qualcomm i da mu je prenio da će Kina pružati povoljno poslovno okruženje za multinacionalne kompanije.

Kina pobjeđuje Zapad u utrci za ključne tehnologije, tvrdi izvješće

Komentari

komentar

You may also like