Kina zakonom protiv bacanja hrane

Problem bacanja hrane je ogroman. Procjenjuje se da se u svijetu baci između 33%-50% hrane. Dok se u siromašnijim dijelovima svijeta hrana baca u procesu proizvodnje, u “razvijenim” državama hrana se baca u fazi kada je spremna za konzumaciju, čak 100kg godišnje po stanovniku. Trošak od bačene hrane se procjenjuje na 2.6 bilijarde dolara godišnje. Kada se hrana ne bi bacala, za 8% bi smanjili emisiju stakleničkih plinova, a Amerika bi imala bruto domaći proizvod veći za 1,3%.

Kina je jučer uvela zakon kojim će pokušat ograničiti bacanje hrane, piše Global Times. Tvrde da zakon nije donesen zbog trenutne nestašice hrane, već zbog dugoročnog plana da se opskrba učini stabilnijom, a spomenuli su i ekološki motiv.

Kažnjeni pozamašnom svotom bit će blogeri koji ekscesivno jedu na internetu i pri tome se snimaju. Nešto “ozbiljnija” uredba je da će restorani dodatno naplaćivati obroke ukoliko gostima ostane puno na tanjuru. Još “ozbiljnija” je odluka o kažnjavanju trgovina i lanaca opskrbe koji bacaju veće količine hrane.

Ovaj zakon samo je nastavak kampanje “Očisti svoj tanjur”. Pitanje je kako i koliko uspješno će kineska vlada provoditi ove odluke.

Komentari

komentar





You may also like