Kina zaprijetila vojnom intervencijom na Tajvan

Mediji China Times objavio je danas riječi kineskog ministra obrane Weija Fenghe, izrečene na Međunarodnom forumu o sigurnosti koji se održava u Kini:

„Krajnje je opasno postojano bacati izazov (Kini). Ako netko poželi odvojiti Tajvan od Kine, kineska vojska će pod bilo koju cijenu poduzeti mjere.“

Osim toga, kineski ministar obrane govorio je i o suverenitetu Kine nad spornim otočjima u Južnokineskom moru, kazavši, kako Kina nastavlja izgradnju infrastrukture na tim otocima, u okviru svog prava na samoobranu. To nema nikakve veze s militarizacijom, kazao je dalje Fenghe, jer na sporne otoke pravo polažu i Vijetnam, Taivan, Malezija i Filipini.

Podsjećamo: Tajvan je otočna država u Tihom oceanu, južno od kineskog kopna, čiju nezavisnost Peking ne priznaje i smatra je nedjeljivim teritorijem Kine. Takav čvrsti kineski stav onemogućuje diplomatsko priznanje Tajvana od strane velike većine svjetskih država, jer bi ono automatski značilo i prekid diplomatskih odnosa s Kinom, a što je malo kojoj državi svijeta u interesu. Osim toga, posljednjih je mjeseci sve izraženiji trend raskida diplomatskih odnosa s Tajvanom od strane raznih „egzotičnih“ država, koje su svojedobno priznale njegovu nezavisnost.

U rujnu ove godine Peking je SAD-u poslao službeni prosvjed u svezi planova prodaje oružja Tajvanu za iznos od 330 milijuna dolara, kazavši, kako se radi o prijetnji suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Kine od strane Trumpove administracije.

Kina postojano zahtjeva od Washingtona prestanak vojnih veza s Tajvanom. Međutim, 22. listopada dva su američka vojna broda prošla kroz Tajvanski prolaz, pri čemu je tajvanska vlada, očekujući oštru reakciju Pekinga, izjavila, kako se to dogodilo u međunarodnim vodama
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like