Kina zatekla SAD: tajno testiranje napredne hiperzvučne nuklearne rakete velikog dometa

Kina je u kolovozu testirala hipersoničnu raketu s nuklearnim sposobnostima koja je “obišla svijet” prije nego što je ubrzala prema svom cilju, pokazujući naprednu svemirsku i oružanu sposobnost koja je iznenadila američku obavještajnu službu, izvijestio je Financial Times pozivajući se na pet neimenovanih izvora.

U izvješću objavljenom sinoć tvrde da je kineska vojska lansirala hiperzvučnu krstareću raketu koja je letjela nisko u orbiti i kružila oko svijeta prije nego što je krenula prema svom cilju, kojeg je promašila za oko 30 kilometara. Od dometu i konkretnoj putanji nema javno dostupnih informacija, kao ni o tome koji je tip rakete Peking testirao. Izvori su za FT rekli su da je hiperzvučni krstareći projektil u orbitu vjerojatno ponijela neka od raketa iz klase Long March, koje Peking obično koristi za svemirske misije. Ovaj test iz kolovoza bio je izveden u tajnosti.

Rusija, Kina te SAD (nešto sporije) razvijaju hiperzvučno oružje, uključujući i letjelice koje projektile lansiraju u svemir, ali nakon toga oni kruže oko Zemlje u vlastitom pogonu ili uz pomoć već dobivene inercije. Hiperzvučne krstareće rakete lete obično pet puta brže od zvuka, nešto sporije od balističkog projektila. No, hiperzvučne rakete ne slijede fiksnu paraboličku putanju kao balističke rakete te su upravljivi, pa ih je teže pratiti i zaustaviti. Osim toga, niža putanja znači da raketa potencijalno brže dolazi do cilja. Dok su zemlje poput SAD razvile sustave dizajnirane za obranu od balističkih projektila, ostaje pitanje mogućnost praćenja i zaustavljanja hipersoničnih raketa koje mijenjaju putanju.

Dvoje ljudi koji su upoznati s kineskim testom rekli su da bi oružje teoretski moglo preletjeti preko Južnog pola. To bi predstavljalo veliki izazov za američku vojsku jer su njezini sustavi obrane od projektila usmjereni na sjevernu polarnu rutu, piše Nikkei Asia.

“Test je pokazao da je Kina postigla zapanjujući napredak u hipersoničnom oružju i da je daleko napredniji nego što su američki dužnosnici shvatili”, navodi se u izvješću, pozivajući se na ljude upoznate s obavještajnim podacima. Kinesko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na današnji zahtjev za komentar iz Reutersa.

Test je otvorio nova pitanja o tome koliko SAD podcjenjuje kinesku vojnu modernizaciju. “Nemamo pojma kako su to učinili”, rekao je jedan od američkih izvora za FT.
SAD i Rusija također razvijaju hipersonične rakete, a prošli je mjesec Sjeverna Koreja objavila da je isprobala novorazvijenu hiperzvučnu raketu. Na vojnoj paradi 2019. Kina je predstavila naoružanje koje stvara, uključujući i svoju hiperzvučnu raketu, poznatu kao DF-17. 

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da neće komentirati specifičnosti ovog izvješća, ali je dodao: “Jasno smo izrazili svoju zabrinutost zbog kineskih vojnih sposobnosti koje nastavljaju razvijati, sposobnosti koje samo povećavaju napetosti u regiji i šire. To je jedan od razloga zašto tempo kineskog vojnog razvoja doživljavamo kao najveći izazov.”

Komentari

komentar

You may also like