Kina, zbog osiguranja, prelazi na iranske tankere pri kupnji nafte

Kineski kupci iranske nafte počinju njezino premještanje sa svojih na iranske tankere, u vlasništvu National Iranian Tanker Co (NITC), kako bi osigurali neometan nastavak isporuka nakon američkih sankcija protiv Teherana.

Ova vijest potvrđuje kako Kina, najveći svjetski uvoznik iranske nafte, namjerava i dalje kupovati naftu iz te bliskoistočne zemlje.

Osiguravajuće tvrtke, čija se sjedišta u glavnini nalaze u SAD-u ili EU, već su počele otkazivati svoje usluge i prekidati poslove s Iranom, kako i same ne bi pale pod režim američkih sankcija.

U takvim uvjetima, a u svezi zaštite i nastavka isporuka „crnog zlata“, najveći kineski trajder Zhuhai Zhenrong Corp i najveći azijski prerađivač nafte kineski Sinopec Group, aktivirali su jednu iz stavki dugoročnog ugovora o isporukama s iranskim NIOC-om, koja im omogućuje korištenje iranskih tankera NITC, izvijestio je danas Reuters, pozivajući se na četiri izvora, upoznata s tom problematikom.

Sada će, sukladno ugovorima, Iran pokrivati sve rashode i rizike dostave nafte Kini. Prijašnji uvijeti franco dostave podrazumijevali su da brige oko osiguranja isporuka snosi kupac.

Ovo je identičan model kojeg je Iran koristio u razdoblju od 2012. do 2016. godine, kako bi zaobišao tadašnje sankcije sa strane zapada.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like