Kina želi preimenovati naselja u indijskoj pograničnoj regiji Arunachal

Nakon što je Indija izravno odbacila pokušaj Kine da preimenuje naselja u regiji Arunachal Pradeshu, Peking je tvrdio da ima “suverenitet” nad regijom. Na redovitoj tiskovnoj konferenciji, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je: “Zangnan (Arunachal Pradesh) je dio kineskog teritorija. U skladu s relevantnim odredbama uprave zemljopisnih imena Državnog vijeća, nadležna tijela kineske vlade standardizirala su imena nekih dijelova Zangnana. To je unutar suverenih prava Kine”, prenosi državni Global Times.

S druge strane, glasnogovornik indijskog Ministarstva vanjskih poslova Arindam Bagchi jučer je ustvrdio da će Arunachal Pradesh uvijek biti sastavni dio Indije. Bagchi je izdao izjavu nakon što je kinesko Ministarstvo civilnih poslova dalo imena 11 mjesta u Arunachal Pradeshu, koje je nazvalo “Zangnan, južni dio Tibeta”. U odgovoru na medijske upite o tome da je Kina preimenovala neka mjesta u Arunachal Pradeshu, Arindam Bagchi je u izjavi rekao: “Vidjeli smo takva izvješća. Ovo nije prvi put da je Kina poduzela takav pokušaj. To u potpunosti odbacujemo.” Nadalje je rekao: “Arunachal Pradesh jest, bio je i uvijek će biti sastavni i neotuđivi dio Indije. Pokušaji dodjele izmišljenih imena neće promijeniti ovu stvarnost”, prenosi agencija ANI.

U međuvremenu, Sjedinjene Države “snažno se suprotstavljaju” pokušajima Kine da preimenovanjem lokaliteta proširi svoje zahtjeve nad indijskim teritorijem, Arunachal Pradeshom, priopćila je Bijela kuća u utorak. “Ovo je još jedan pokušaj kineskog polaganja prava na nas, indijski teritorij. Dakle, Sjedinjene Države, kao što znate, već dugo priznaju taj teritorij kao dio Indije”, rekla je tajnica za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre.

Kinesko ministarstvo je u nedjelju objavilo imena 11 mjesta na kineskom pismu i dalo precizne koordinate, uključujući dva stambena naselja, pet planinskih vrhova, dvije rijeke i još dva područja. Prema izvješću Global Timesa, ovo je treća serija geografskih naziva koje je objavilo ministarstvo u Arunachal Pradeshu. Prema novinskom izvješću, prva serija standardiziranih naziva šest mjesta izdana je 2017., a druga serija od 15 mjesta objavljena je 2021.

Komentari

komentar





You may also like