Kina žestoko uzvraća nakon Bidenove izjave da će braniti Tajvan

Peking je danas rekao da je spreman braniti svoje nacionalne interese u vezi s Tajvanom, uz oštru kritiku američkom predsjedniku Joea Bidena da će zaštititi otok od bilo kakve invazije Kine.

Kineska Komunistička partija nikada nije kontrolirala Tajvan koji je samostalno vladao, ali na taj otok gleda kao na dio svog teritorija i obećala je da će ga jednog dana zauzeti, ako bude potrebno i silom. Biden, koji je u Tokiju kako bi se sastao s regionalnim saveznicima, ranije je u ponedjeljak upozorio da kinesko sve odlučnije stajalište o otoku “koketira s opasnošću” i obećao je da će braniti Tajvan od bilo kakve vojne akcije njegovog divovskog susjeda.

Komentari su u Pekingu dočekani očekivano oštro, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin rekao je novinarima da je “Tajvan neotuđivi dio kineskog teritorija” uz komentar da je “pitanje Tajvana je čisto unutarnjopolitičko pitanje”. “O pitanjima koja se tiču ​​temeljnih interesa Kine, suvereniteta i teritorijalnog integriteta, Kina nema mjesta za kompromis ili ustupak”, tvrdi. Biden je povezao događaje u Ukrajini i reakciju zapada s onime što bi se moglo dogoditi u Tajvanu. Wang je rekao da će Kina uvijek braniti svoje interese i to sa snagom svih svojih 1.4 milijarde stanovnika. “Nitko ne smije podcijeniti čvrstu odlučnost, čvrstu volju i snažnu sposobnost kineskog naroda u obrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta”, dodao je, prenosi Xinhua.

Komentari

komentar

You may also like