Kina značajno smanjuje svoje vlasništvo nad državnim dugom SAD-a

Kineski medij Global Times piše kako Kina može smanjiti količinu njoj pripadajućeg dijela američkog državnog duga sa sadašnjih 1 trilijun dolara na 800 milijardi dolara. Razlog tome potezu kineski službenici navode oštar rast proračunskog deficita SAD-a, što povećava rizik od bankrota te zemlje. Osim toga, Trumpova administracija nastavlja jačati sukobe s Pekingom.

Posljednjih godina Kina, koja je drugi po veličini vlasnik američkih državnih obveznica, njih se postupno rješava. U prvih 6 mjeseci ove godine Kina ih je prodala u vrijednosti od 106 milijardi dolara. Prema podacima s kraja lipnja, iznos kineskog udjela u američkim obligacijama smanjio se za 3,4%.

„U slučaju ekstremnog scenarija, između ostalog i otvorenog sukoba, Kina može prodati i sav američki dug“, izjavio je izvjesni kineski profesor sa Sveučilišta u Šangaju.

Odbor za proračun američkog Kongresa već je ranije objavio kako u 2020. godini američki državni dug iznosi 98% BDP-a, što je rekordni iznos još od vremena završetka Drugog svjetskog rata.

Iako kineski analitičari navode kako SAD nikada u povijesti nisu proglasile bankrot i teško da će to i sada učiniti, rizik od njega itekako postoji. Američka politika, osom toga, može smanjiti vrijednost dolarskih aktiva i time obveznice američkog duga učiniti manje privlačnim za investitore, uključno i Kinu.

 





Komentari

komentar

You may also like