Kineska mornarica demonstrira snagu: S novog razarača lansirala hipersonični protubrodski projektil

U prvoj javnoj demonstraciji, Kina je lansirala svoju hipersoničnu protubrodsku raketu “YJ-21” ili “Eagle Strike 21”, za koju se tvrdi da je dizajnirana za gađanje nosača zrakoplova, prenosi The Jerusalem Post.

Riječ je o pokazivanju pomorskih sposobnosti Kine, ali i o upozorenju američkoj mornarici. Naime, do lansiranja je došlo uoči 73. godišnjice kineske mornarice. Osim toga, ovo je vjerojatno i odgovor na rutinske vježbe američke napadačke skupine nosača prošlog tjedna blizu Korejskog poluotoka u suradnji s japanskim pomorskim snagama.

U video isječku lansiranja, raketa YJ-21 je prikazana kako se lansira s razarača tipa 055 za koji se smatra da je najveći i najnapredniji razarač u kineskoj floti. Razarač klase 055 ima čak 112 stanica za vertikalno lansiranje projektila i dizajniran je kao razarač s više uloga: protuzračna obrana, proturaketna obrana te protubrodsko i protupodmorničko ratovanje.

YJ-21 je vrlo brz projektil s nepredvidivom putanjom leta i dio je obitelji kineskih projektila dizajniranih da budu “ubojice nosača”. Dugo svjesni moći američkih skupina nosača zrakoplova i njihove sposobnosti da lutaju svjetskim oceanima, kineski znanstvenici naporno su radili kako bi osigurali sredstva za poraz ovih teško branjenih mobilnih aerodroma. S dometom do 1500 km, YJ-21 može ponijeti  veliku bojevu glavu, koja se kreće tako brzo da probija ravno kroz pilotsku palubu nosača zrakoplova, uništavajući je u trenu, opisuje Al Jazeera.

Naoružavanje razarača raketama YJ-21 ima za cilj odvratiti strane brodove, uglavnom američku mornaricu, da se uključe u borbu u slučaju napada na Tajvan, rekao je za South China Morning Post pekinški mornarički analitičar Li Jie. Analitičar je ukazao na nedavnu “neograničenu američku vojnu pomoć Ukrajini”, kao i na američku kongresnu skupinu koja je posjetila Tajvan u iznenađujućem iskazu potpore koji je uznemirio kineske vlasti. “Peking je zabrinut da bi neograničena američka vojna pomoć Ukrajini i nedavna skupna turneja američkog kongresa Tajvanu mogli natjerati Taipei da vjeruje da bi Washington mogao pružiti istu pomoć u slučaju sukoba između kopna i Tajvana”, tvrdi Li Jie.

Komentari

komentar





You may also like