Kineska mornarica održava vojne vježbe blizu Tajvana uz prisutnost američkog razarača

Zapovjedništvo Narodnooslobodilačke vojske Kine (PLA) danas je priopćilo da je uputilo pomorske i zračne snage u zajedničku opkodnju i borbene vježbe u vodama i zračnom prostoru jugozapadno od Tajvana nakon što je američki ratni brod prešao Tajvanski tjesnac, piše kineski The Global Times.

Kineski medij tvrdi da je američka flotila prolazi kroz Tajvanski tjesnac kako bi “izazvali” Kinu i “njen suverenitet nad otokom”. Službena internetska stranica sedme američke flote objavila je jučer priopćenje u kojem se kaže da američki ratni brod, razarač klase Arleigh Burke USS Barry plovi kroz Tajvanski tjesnac.

Glasnogovornik Zapovjedništva istočnog razmještaja PLA, pukovnik Shi Yi, rekao je u subotu da je PLA organizirala trupe koje će pratiti i nadzirati američki brod tijekom njegovog prolaska u Tajvanskom tjesnacu. “Ove česte provokacije u potpunosti dokazuju da SAD potkopavaju mir i stabilnost Tajvanskog tjesnaca i stvaraju rizike u regiji”, tvrdi general. “Trupe i plovila kineske mornarice cijelo su vrijeme u visokoj pripravnosti i čvrsto će štititi sigurnost nacionalnog suvereniteta te mir i stabilnost regije”, rekao je Shi u priopćenju.

Kina je u vode jugozapadno od Tajvana poslala borbena plovila, izviđačke zrakoplove i bombardere. Namjera vježbe je poboljšati integrirane zajedničke borbene sposobnosti postrojbi pod zapovjedništvom Istočnog bloka PLA.

Song Zhongping, kineski vojni analitičar, rekao je danas za The Global Times da je tranzit američkog ratnog broda kroz Tajvanski tjesnac namijenjen slanju provokativne poruke i poticanju tajvanskog separatizma, ali i da američka vojska nije spremna za rat s PLA. “Možemo otvoreno reći da tijekom takvih vojnih vježbi simuliramo da su nam oni neprijatelji”, kazao je Song za ovaj medij blizak vrhu Kine.

Komentari

komentar





You may also like