Kineska posada stigla na novu svemirsku stanicu gdje će ostati 6 mjeseci

Kineska tročlana posada stigla je u subotu ujutro na svoju novu svemirsku postaju. Riječ je o velikom koraku za kineski mladi, ali uspješni svemirski program, koji brzo postaje jedan od najnaprednijih u svijetu, piše SCMP.

Tri astronauta, dva muškarca i žena, poletjeli su svemirskom letjelicom Shenzhou-13 nešto prije ponoći po lokalnom vremenu, lansiranu raketom Long March 2F iz Centra za lansiranje satelita Jiuquan u pustinji Gobi u unutrašnjosti Mongolije. Kineski svemirski brod Shenzhou-13 uspješno je pristao uz jezgra modula svemirske postaje u 6:56 po pekinškom vremenu u subotu. Svemirska letjelica pristala je na svemirsku stanicu Tiangong (Tiangong znači Nebeska palača) oko šest i pol sati nakon lansiranja. Tim će živjeti i raditi na stanici 183 dana, odnosno šest mjeseci.

Nakon lansiranja, Kineska svemirska agencija s posadom proglasila je to uspjehom i rekla da su članovi posade “u dobroj formi”, navodi Xinhua. Misija je dvostruko dulja od prethodne (90 dana), a uključivat će postavljanje opreme i testne tehnologiju za buduću izgradnju stanice Tiangong. Zapovjednik misije Zhai Zhigang (55), bivši pilot lovca koji je izveo prvi kineski “svemirski hod” 2008., rekao je da će tim poduzeti “složenije” svemirske šetnje nego tijekom prethodnih misija.

Astronauti na svemirskoj stanici Tiangong imat će odvojene stambene prostore, opremu za vježbanje i komunikacijski centar za e-poštu i video pozive sa zemaljskom kontrolom.

Očekuje se da će postaja biti operativna do 2022. godine. Dovršena stanica bit će slična sovjetskoj postaji Mir koja je kružila oko Zemlje od 1980-ih do 2001. Duga misija trebala bi “proširiti kinesku tehnološku granicu” i provjeriti kapacitet sustava svemirskih stanica s ljudskom posadom za dulje trajanje, rekao je za AFP Chen Lan, nezavisni svemirski analitičar.

Kineske svemirske vlasti rekle su da su otvorene za inozemnu suradnju na svemirskoj postaji, iako je opseg te suradnje još uvijek nejasan. Kine je prešla dug put od lansiranja svog prvog satelita 1970. Modul Chang’e-4 je sletio na drugu stranu Mjeseca 2019. godine  i to je bilo prvo takvo slijetanje u povijesti. U svibnju je Kina postala druga nacija koja je sletjela i upravljala roverom na Marsu.





Komentari

komentar

You may also like