Kineska središnja banka proglašava nezakonitim sve transakcije kriptovalutama

Kineska središnja banka odlučila je u petak da su sve financijske transakcije koje uključuju kriptovalute nezakonite, što je posljednja u nizu regulatornih mjera za suzbijanje trgovanja kriptovalutama, prenosi AFP.

“Poslovne aktivnosti povezane s virtualnom valutom nezakonite su financijske aktivnosti”, navodi se u internetskom priopćenju Narodne banke Kine, dodajući da “ozbiljno ugrožava sigurnost imovine ljudi”.

Transakcije povezane s kriptovalutama smatrat će se nezakonitom financijskom aktivnošću, uključujući usluge koje pružaju off-shore burze, objavila je Narodna banka Kine na svojoj web stranici. Dodano je kako kriptovalute, uključujući Bitcoin i Tether, nisu Fiducijarni novac (nemaju pokriće u konkretnim vrijednostima) i ne mogu se cirkulirati, prenosi Bloomberg.

To je najteži udarac Pekinga protiv kriptovaluta do sada i udara u srce tržišta koje je ove godine doživjelo procvat i privuklo entuzijaste, uključujući milijardera Elona Muska. Kina je dugo izražavala nezadovoljstvo kriptovalutama zbog navodnih veza s prijevarama i pranjem novca te prekomjernom potrošnjom energije potrebnom za računalno “rudarenje” kriptovaluta.

Bitcoin, najpoznatija kriptovaluta, je pao naglo nakon objave za 6% u New Yorku. Kineski strogi pristup prema kriptovalutama dio je razloga zašto su cijene bitcoina pale i u svibnju.

Problem za kriptovalute jest što je Kina dom velike koncentracije svjetskih kripto “rudara”, procesa koji je nužan za transakcije kriptovaluta, a zahtijeva velike količine energije. Kina je u travnju imala 46% udjela u globalnoj stopi “rudarenja”, prema Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Indexu.





Komentari

komentar

You may also like