Kineska središnja banka snizila tečaj juana na minimum od svibnja 2017.g.

Kineska narodna banka u srijedu je smanjila tečaj nacionalne valute jena prema dolaru za 234 boda, ili 0,33%, i formirala srednji tečaj na razini od 6,8629 juana za dolar (info: Reuters).

Taj fiksni tečaj predstavlja minumum od 31. svibnja 2017. godine.

Juan pada na temelju slabljenja valuta drugih zemalja u razvoju. Pad turske lire izvršio je pritisak na tržišta u razvoju i povisio potražnju investitora za sigurnijim aktivima.

Prošlotjedni pad juana bio je i pad kineske valute već deveti tjedan za redom. Radi se o najdužem razdoblju njegovog pada još od 1994.g. Od početka ožujka ove godine tečaj juana smanjio se za 9% u odnosu na američki dolar.

Kineski medij China Daily piše kako kineska središnja banka može poduzimati i daljnje korake za zaštitu od tečajnih rizika u kontekstu promjena globalnog stanja i nedavnih deviznih potresa na pojedinim tržištima u razvoju.

Neovisno o nestabilnosti juana Kina je upravo na temelju njegovog slabljenja, od početka uvođenja oštrih američkih sankcija povećala svoj izvoz i time privukla nove količine strane valute.
Oči financijskih analitičara iz cijelog svijeta ovih su mjeseci fokusirani upravo na Peking i poteze koje on poduzima u suprostavljanju američkim financijskim i sankcijskim pritiscima. Čime će rezultirati taj veliki trgovinski sukob dviju najjačih ekonomija svijeta još nitko sa sigurnošću ne zna, ali u svakom slučaju taj sukob sve više počinje utjecati na čitavi svijet. SAD se u obračunu s Kinom istodobno financijski počinje obračunavati i s njezinim glavnim trgovinskim partnerima, o čemu svjedoče i najnovije carinske i sankcijske mjere Bijele kuće protiv Rusije, Turske i Irana.

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like