Kineska svemirska letjelica sletjela na Mars

Prva kineska svemirska letjelica jutros je sletjela na površinu “crvenog planeta”, piše Xinhua. Uspješno je okončana prva faza svemirskog projekta Tianwen-1 (“nebesko pitanje”). Pet tona teška letjelica putovala je 6 mjeseci. Nosi 13 mjernih instrumenata i rover Zhurong (nazvan prema mitološkog božanstvu vatre) koji će se kretati površinom Marsa na solarni pogon.

Uskoro se očekuje transmisija podataka s rovera, uključujući i fotografije. Rover Zhurong, težak 240kg, Mars će istraživivati 90 marsovskih dana koji su duži od zemaljskih za 39 minuta. Cilj misije istražiti je geologiju Marsa, prisutnost vode, sastav atmosfere te sastav stijena i minerala.

Thomas Zurbuchen iz NASA-e je čestitao kineskim kolegama na svom Twitter profilu i napisao kako se “zajedno s globalnom znanstvenom zajednicom raduje važnim doprinosima koje će ova misija napraviti pri razumijevanju crvenog planeta.”

Kina je ovim događajem postala treća nacija, nakon SAD-a i bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je uspješno poslala letjelicu na Marsa.

Komentari

komentar
You may also like