Kineska vojska može intervenirati u Hongkongu ako to zatraži autonomna vlada

Foto: preuzeto s portala South China Morning Post

Kineska vojska izjavila je kako njezine snage mogu biti razmještene u Hongkongu s ciljem uspostave poretka na zamolbu vlade toga grada, piše u srijedu, 24. srpnja, hongkonški medij South China Morning Post.

Glasnogovornik kineskog Ministarstva obrane Wu Qian izjavio je kako vandalizam prema zgradi središnje kineske vlade u Hongkongu predstavlja izazov načelu „Jedna zemlja, dva sustava“.

„Mi pozorno pratimo razvoj stanja u Hongkongu, poglavito nasilne napade radikala na zgradu institucija središnje vlade 21. srpnja“, izjavio je u srijedu Wu Qian na konferenciji za medije. „Pojedini postupci radikalno nastrojenih prosvjednika bacaju izazov autoritetu središnje vlade i osnovama načela „Jedna zemlja, dva sustava“, kazao je glasnogovornik kineskog MO.

Wu Qian je, odgovarajući na pitanje kako će Ministarstvo obrane reagirati na događaje u Hongkongu,  odgovorio samo da „članak 14 zakona o garnizonu sadrži jasna pravila“, ne precizirajući detalje.
Zakon o garnizonu stupio je na snagu 1. srpnja 1997.g. na dan predaje suvereniteta nad Hongkongom Kini od strane dotadašnje britanske kolonijalne vlasti. U njemu se navodi kako se vlada Hongkonga, u skladu s Osnovnim zakonom grada, može obratiti središnjoj vladi u Pekingu za pomoć od strane garnizona kineske vojske u Hongkongu za održavanje javnog reda i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda. Ako takva molba vlade Hongkonga bude odobrena, honkonški garnizon kineske vojske uputit će svoje vojnike na izvršenje postavljenih zadaća.

Međutim,  Eric Chan Kwok-ki, šef kabineta vlade Hongkonga, izjavio je kako se vlada ne planira obraćati za pomoć tamošnjem garnizonu kineske vojske.
Ali veteran po pitanju praćenja Kine Johnny Lau Yui-siu izjavio je kako komentar glasnogovornika kineskog MO zaslužuje pozornost jer se on dostatno razlikuje od ranijih stavova kopnene Kine, kada se uvijek navodilo kako se garnizon kineske vojske u Hongkongu neće miješati u unutarnje stvari grada.

Podsjećamo: u Hongkongu od početka lipnja traju masovni prosvijedi zbog namjere gradske vlade da promijeni zakon o ekstradiciji (izručenju) osoba osumnjičenih za kaznena djela Kini, Makau (bivša portugalska kolonija, a sada dio Kine s autonomnim statusom) i Tajvanu (kao odmetnutom kineskom teritoriju). Prosvjednici su se bojali da će novi zakon predstavljati ugrozu nezavisnosti pravosudnog sustava Hongkonga i njegove autonomije u cijelosti.

Razmatranje toga zakona zaustavljeno je pod pritiskom masovnih prosvijeda te je on proglašen „mrtvim“ od strane čelništva grada. Međutim prosvjednici su nastavili izlaziti na ulice i nakon toga, tražeći potpuno odbacivanje toga zakona ali i provedbu nezavisne istrage u svezi primjene sile od strane gradske policije. U prošlu nedjelju je, prema navodima organizatora, na prosvjedima sudjelovalo 430 tisuća ljudi, dok policija govori o njih 138 tisuća. Sve je bilo mirno tijekom dana, međutim, s dolaskom noći nasilje je eskaliralo kada su se radikalni prosvjednici sukobili s policijom. Neki od njih bojom su zalili kineski grb, a zgradu središnje kineske vlade zasuli jajima i išarali njezinu fasadu.

Posljednjih tjedana jačaju međusobne optužbe između Kine i Velike Britanije vezano uz stanje u Hongkongu, o čemu smo već ranije pisali (vidi poveznicu ispod teksta), a jučer je kinesko MVP optužilo i američki State Department za lažni prikaz stanja u tom gradu i za miješanje u unutarnje stvari Hongkonga i Kine.

Zoran Meter: ŽELI LI VELIKA BRITANIJA GRAĐANSKI RAT U HONGKONGU?
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like