Kineska vojska radi veliki dron bombarder

TB0D Scorpion D, najnoviji kineski teretni dron obavio je ovog utorka svoj prvi probni let. Ispitivanje je provedeno na poligonu u jugozapadoj provinciji Sichuan, pisalo je nekoliko kineskih medija.

Preko 10 metara dugačak i preko tri metra visok, TB0D Scorpion D je prvi na svijetu dron s četiri motora. Ovaj teretni dron može nositi teret od 1.5 tonu, a sami dron teži oko 4 tone. Uz četiri motora, TB0D Scorpion D ima dodatne generatore energije, što ga čini snažnim i sigurnim pri prijevozu tereta. Iako je prototip koji je izveo puni let razvijen kao varijanta za civilno zrakoplovstvo, stručnjaci su gotovo sigurni da će ovaj dron uskoro naći vojnu primjenu, piše The Eurasian Times.

Teretni prostor je zapremine pet kubičnih metara. Ova bespilotna letjelica u budućnosti može postati i bombarderska letjelica, smatraju kineski analitičari, ako se malo promijeni struktura i prostorni raspored. To znači da bi mogao nositi bombe težine od preko tonu i pol. Dron može letjeti 35 sati u zraku na udaljenost od 6000 kilometara.

TB0D Scorpion D razvijen je na temelju vojnog drona TB-001. Dron TB-001 je već bio viđen u letovima iznad nekih spornih područja kao element zračnih sposobnosti Kineske narodnooslobodilačke vojske. Granični sukobi u koje je Peking već sve više uključen, poput Južnog kineskog mora i himalajske granice s Indijom, najvjerojatnije će natjerati PLA da što prije uvrsti vojnu verziju ovih dronova u svoj arsenal. Nova bespilotna letjelica će proširiti sposobnost PLA-a da isporuči zalihe i opremu na udaljena i rizična mjesta bez straha od ljudskih žrtava. TB0D Scorpion D razvila je i proizvodi kineska tvrtka Tengden Technology. Zanimljiva činjenica je da je tvrtka već pokazala maketu dizajna drona s osam motora.

Komentari

komentar





You may also like