Australija: kineske rakete za par sati mogu uništiti baze i flotu SAD-a u Tihom oceanu

Honkonški medij South China Morning Post (inače na kineskoj „crnoj listi“ tzv. protudržavnih medija) sinoć je, pozivajući se na izviješće australijskog analitičkog centra, objavio kako u slučaju vojnog sukoba između SAD-a i Kine, kineske balističke rakete u svega nekoliko sati mogu uništiti američke vojne baze i pomorsku flotu SAD-a i njegovih saveznika u zapadnom akvatoriju Tihog oceana.

Izvješće od 104 stranice, izrađeno od strane Centra za istraživanje SAD-a pri sveučilištu u Sydneyu (The United States Studies Centre) sadrži i poziv Sjedinjenim Državama i njihovim regionalnim saveznicima, poput Australije i Japana, da razmotre planove vojnih investicija i razmještaja snaga u svezi s brzim razvojem kineske tehnologije. U protivnom će se susresti s prijetnjom gubitka američke vojne dominacije u odnosu na Kinu.

Autori izvješća navode kako je kineska Narodno-oslobodilačka vojska razmjestila oko 1500 balističkih raketa malog dometa, 450 balističkih raketa srednjeg dometa i stotine krstarećih raketa kopnenog baziranja dalekoga dometa.

Te su rakete sposobne izvoditi precizne napade na ciljeve u zoni Singapura, gdje se nalazi najveći američki logistički objekt, kao i uništiti američke baze u Južnoj Koreji i Japanu. Osim toga,  Kina posjeduje rakete DF-21D („ubojice nosača zrakoplova“), koje mogu dosegnuti američke nosače zrakoplova na udaljenosti do čak 1500 kilometara.

U izvješću se također navodi kako kineski „rastući arsenal preciznih raketa velikoga dometa predstavlja ugrozu za sve američke, savezničke i partnerske baze, uzletno-slijetne staze, luke i vojne objekte u zapadnom dijelu Tihog oceana“, jer oni mogu postati bespomoćni u prvim satima vojnog sukoba. Također se navodi kako su američki interesi u odnosu na sigurnost njihovih saveznika „fundamentalno drugorazredni“ u odnosu na vlastite interese i u odnosu na glavne interese Pekinga, što Washington može staviti u poziciju  da „intervencija nije vrijedna svijeća“ (žrtava i šteta, op. a.). Drugim riječima, ovakav razvoj stanja  u konačnici može dovesti do toga da se SAD uopće vojno ne umiješaju u tamošnje prilike.
 

Rusija optužila SAD za propast raketnog sporazuma; „bojišnica“ se prebacuje u Aziju!

 

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like