Australija: kineske rakete za par sati mogu uništiti baze i flotu SAD-a u Tihom oceanu

Honkonški medij South China Morning Post (inače na kineskoj „crnoj listi“ tzv. protudržavnih medija) sinoć je, pozivajući se na izviješće australijskog analitičkog centra, objavio kako u slučaju vojnog sukoba između SAD-a i Kine, kineske balističke rakete u svega nekoliko sati mogu uništiti američke vojne baze i pomorsku flotu SAD-a i njegovih saveznika u zapadnom akvatoriju Tihog oceana.

Izvješće od 104 stranice, izrađeno od strane Centra za istraživanje SAD-a pri sveučilištu u Sydneyu (The United States Studies Centre) sadrži i poziv Sjedinjenim Državama i njihovim regionalnim saveznicima, poput Australije i Japana, da razmotre planove vojnih investicija i razmještaja snaga u svezi s brzim razvojem kineske tehnologije. U protivnom će se susresti s prijetnjom gubitka američke vojne dominacije u odnosu na Kinu.

Autori izvješća navode kako je kineska Narodno-oslobodilačka vojska razmjestila oko 1500 balističkih raketa malog dometa, 450 balističkih raketa srednjeg dometa i stotine krstarećih raketa kopnenog baziranja dalekoga dometa.

Te su rakete sposobne izvoditi precizne napade na ciljeve u zoni Singapura, gdje se nalazi najveći američki logistički objekt, kao i uništiti američke baze u Južnoj Koreji i Japanu. Osim toga,  Kina posjeduje rakete DF-21D („ubojice nosača zrakoplova“), koje mogu dosegnuti američke nosače zrakoplova na udaljenosti do čak 1500 kilometara.U izvješću se također navodi kako kineski „rastući arsenal preciznih raketa velikoga dometa predstavlja ugrozu za sve američke, savezničke i partnerske baze, uzletno-slijetne staze, luke i vojne objekte u zapadnom dijelu Tihog oceana“, jer oni mogu postati bespomoćni u prvim satima vojnog sukoba. Također se navodi kako su američki interesi u odnosu na sigurnost njihovih saveznika „fundamentalno drugorazredni“ u odnosu na vlastite interese i u odnosu na glavne interese Pekinga, što Washington može staviti u poziciju  da „intervencija nije vrijedna svijeća“ (žrtava i šteta, op. a.). Drugim riječima, ovakav razvoj stanja  u konačnici može dovesti do toga da se SAD uopće vojno ne umiješaju u tamošnje prilike.

 

Rusija optužila SAD za propast raketnog sporazuma; „bojišnica“ se prebacuje u Aziju!

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like