Kineske tvrtke odustaju od „listinga“ svojih dionica na američkim burzama

Zbog rastuće političke napetosti između SAD-a i Kine, kineske tvrtke odustaju od planova za listing svojih dionica na američkim burzama. O tom danas piše Reuters, pozivajući se na regulatorska tijela, pravnike, bankare i knjigovođe.

Pad interesa rezultat je, između ostaloga, i predloženog američkog zakonodavstva koje će otežati listing pojedinih kineskih tvrtki u SAD-u

Kineske su grupacije privukle 1,67 milijardi dolara posredstvom plasmana dionica kroz IPO (Initial Public Offerings) u New Yorku u ovoj godini i nadaju se dobiti još oko pola milijarde dolara na američkim burzama (info: Dealogic). U 2019.g. one su zaradile 3,5 milijardi dolara.

Posljednjih mjeseci američko-kineski odnosi naglo su se pogoršali jer su se povećale međusobne nesuglasice po pitanju trgovine, što je, naknadno, još više usložnjeno optužbama oko pandemije koronavirusa i poteza Pekinga prema Hong Kongu.

Količina upita za listing u SAD-u u ovoj se godini u jednoj od četiri kineske najveće knjigovodstvene tvrtke smanjila za dva puta u usporedbi s 2019. godinom. Za ulaz u burzu potrebno je najmanje nekoliko mjeseci, uključno i imenovanje konzultanata, pripremu prospekata i dobivanje dozvola regulatorskih tijela.Osim što će kineske tvrtke izgubiti mogućnost privlačenja američkog kapitala posredstvom tamošnjih burzi, njihovo povlačenje onemogućit će i stjecanje vlasništva nad njihovim dionicama od strane amerčkih investitora koji su na tim burzama aktivni.

Komentari

komentar

You may also like