Kineske tvrtke prekidaju suradnju sa slovenskim nakon Janšinog kometara o Tajvanu

Slovensko poslovno udruženje priopćila je kako se njezini članovi suočavaju s kineskom reakcijom nekoliko dana nakon što je premijer Janez Janša javno progovorio o svojim nadama za bolje veze između Slovenija i Tajvan.

To je još jedan u nizu slučaja gdje Kina “kažnjava” države koje se zalažu za autonomiju Tajvana. Janša je 17. siječnja rekao indijskom ANI kako se nada da bi Tajvan i Slovenija mogli otvoriti zajednička predstavništva. Također je rekao kako bi Tajvan trebao samostalno odrediti svoj odnos s Kinom. Otvaranjem ureda na Tajvanu Slovenija bi se uskladila s ostatkom Europske unije, jer je jedna od rijetkih zemalja, uz Bugarsku, Hrvatsku, Estoniju, Maltu i Rumunjsku koja nema poslanstvo u Tajvanu.

Brze kritike na račun Janše stigle su od strane kineske vlade opisujući njegove opaske kao “opasne”. Kina Tajvan smatra svojom provincijom i svaku raspravu o njegovom odvojenom političkom statusu tretira kao tabu. Štoviše, u roku od nekoliko dana nakon intervjua, Slovensko-kinesko poslovno vijeće priopćilo je kako kineski partneri već “raskidaju ugovore i izlaze iz dogovorenih ulaganja”, navodi slovenska STA.

Tvrtke u Sloveniji strahuju da bi ih mogla doživjeti ista sudbina kao i Litva, koja je sada pod kineskim trgovinskim embargom u znak odmazde zbog jačanja veza s Tajvanom, rekao je slovenski analitičar Saša Istenić Kopar za Voa News. Međutim, neki sektori u Sloveniji mogli bi izgubiti puno više od litvanskih. Dok su kumulativna kineska ulaganja u Litvi iznosila samo 82 milijuna eura u 2020., prema podacima Centra za azijske studije srednje i istočne Europe, ulaganja u Sloveniju procijenjena su na daleko većih 1.5 milijardi eura u istom razdoblju. Ipak, velik dio tog ulaganja predstavlja jedna akvizicija programerske tvrtke videoigara.

Komentari

komentar





You may also like