Kineski bombarderi sposobni za nuklearni napad probili zračni prostor Tajvana

Kina i dalje nastavlja provocirati Tajvan. Ministarstvo obrane ove otočne države izvijestilo da je 19 zrakoplova Narodnooslobodilačke vojske Kine, uključujući bombardere sposobne nositi nuklearno oružje, u nedjelju proletjelo kroz zračni prostor Tajvana, prenosi The Washington Times.

Tajvansko ministarstvo obrane je objavilo da su njihov zračni prostor probila četiri bombardera PLA H-6 koji mogu nositi nuklearne bombe, 10 lovaca J-16 i četiri lovca Su-30. Tajvanski dužnosnici rekli su da su njihovi borbeni zrakoplovi raspoređeni kako bi se upozorili kineski zrakoplovi, a sustavi protuzračne obrane zemlje pomno su pratili upad.

Peking je pojačao svoju retoričku i vojnu kampanju pritiska na otok, kojeg kineska komunistička vlada smatra dijelom svog teritorija i kao takav bi se jednog dana morao ponovno ujediniti s kopnom. Peking je često zakazivao misije upada u zračni prostor kako bi izrazio nezadovoljstvo tajvanskim akcijama ili potezima SAD-a za jačanje bilateralnih veza s Tajvanom.

Gotovo 400 takvih letova se dogodilo do sredine kolovoza, prema statistikama tajvanskog ministarstva obrane. Tajvanska obavještajna analiza objavljena prošlog tjedna upozorava da Kina ima mogućnost nadziranja svog razmještanja tajvanske vojske i da bi potencijalno mogla “paralizirati” vojne komunikacijske mreže otoka “mekim i tvrdim elektroničkim napadima”, objašnjava The Washington Times.

Komentari

komentar





You may also like