Kineski brodovi i zrakoplovi izbacili američki razarač iz svojih teritorijalnih voda

“Američki raketni razarač USS Benfold, 12. srpnja, bez odobrenja kineske vlade, ilegalno je upao u teritorijalne vode arhipelaga Xisha (kineski naziv za Paracelske otoke)”, izjavio je Tian Junli, glasnogovornik Južnog zapovjedništva Kineske narodno-oslobodilačke vojske.

Prema kineskoj središnjoj državnoj televiziji, Junli je izjavio da su zračne i pomorske snage te zemlje presrele američki razarač, upozorile ga i istjerale iz svojih voda.

“Otoci Xisha izvorno su kineski teritorij, akcije oružanih snaga SAD-a grubo su kršenje suvereniteta i sigurnosti Kine, nanose ozbiljnu štetu miru i stabilnosti u Južnokineskom moru, ozbiljno su kršenje načela međunarodnog prava i ključnih normi međunarodnih odnosa”, izjavio je kineski državni službenik.

“Činjenice pokazuju da su Sjedinjene Države izvor sigurnosnih rizika u Južnokineskom moru. Oštro osuđujemo ove akcije i s tim u svezi izražavamo prosvjed i pozivamo Sjedinjene Države da odmah zaustave takve provokativne akcije”, izjavio je Junli.

Podsjećamo: arhipelag Spratly i susjedni Paracelski otoci u Južnokineskom moru prostor su napetosti zbog velikog broja zemalja koje na njih pretendiraju: osim Kine, to su još i Vijetnam, Tajvan, Brunei, Malezija i Filipini.

 





Komentari

komentar

You may also like