Kineski brodovi podići će potonulu indonezijsku podmornicu

Još se dobro sjećamo nestanka i velike tragedije indonezijske podmornice u vodama u blizini otoka Balija 24. travnja. Podmornica, njemačke proizvodnje, u sastavu indonezijske pomorske flote, potonula je i pronađena na dubini od 850 metara slomljena u 3 dijela, bez bilo kakve šanse za preživljavanje njezinih 53 člana posade. Podmornica je, naime, bila projektirana za maksimalni zaron do 500 metara dubine pa je spoznajom o dubini samog potonuća istodobno okopnila i posljednja nada u spašavanje nesretnih mornara i drugih članova posade.

Službene verzije uzroka njezinog potonuća nema do današnjeg dana, ali neovisno o tome indonezijska vlada i vojni vrh te zemlje odlučili su podići  podmornicu na površinu nakon čega i dosta toga može postati jasnije u smislu same istrage uzroka nesreće, kao što se i ožalošćenim obiteljima pruža prilika za dostojni oprost od svojih najmilijih koji su u ovoj velikoj tragediji izgubili živote.

U svrhu podizanja potonule podmornice s dna mora, na Bali su stigli brodovi kineske ratne mornarice. Drugi strani brodovi iz Australije, Singapura i Malezije napustili su arhipelag, prethodno pomogavši ​​indonezijskim vlastima u postupku pronalaska podmornice (info FP, od 4. svibnja).

Dva kineska spasilačka broda zadržana su u vodama pokraj Balija posljednjih tjedana, a treći je trebao stići danas, priopćila je indonezijska mornarica. Sva tri kineska spasilačka broda mogu djelovati na dubini od 4500 metara.

Kineski veleposlanik u Džakarti ponudio je pomoć indonezijskom ministru obrane Prabowo Subiantu, koji ju je zahvalno prihvatio.

Akciji spašavanja pridružit će se i indonezijsko specijalizirano plovilo za bušenje SKK Migas, opremljeno dizalicom od 1200 tona.





 

 

Komentari

komentar





You may also like