Kineski CNPC zamijenio je francuski Total u eksploataciji najvećeg svjetskog nalazišta plina, u Iranu

Kineska naftna tvrtka CNPC i službeno je zamijenila francuskog energetskog diva „Total“ u iranskom plinskom projektu „Južni Pars 11“, izjavio je iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh.  

Međutim, u praksi kineska tvrtka još nije počela s radovima. Nužno je provesti pregovore sa CNPC, kako bi se razjasnilo kada će ona početi s radovima na tom nalazištu, izjavio je iranski ministar za agenciju ICANA.

Podsjećamo: „Južni Pars“ najveće je svjetsko nalazište prirodnog plina. Nacionalna iranska naftna kompanija (NIOC) početkom lipnja potpisala je sporazum o eksploataciji faze 11 „Južnog Parsa“ s francuskim Totalom, a iznos ugovora je jedna milijarda dolara. Ugovor je predvidio mogućnost da kineski CNPC preuzme udio Totala (50,1%), ukoliko francuska tvrtka iziđe iz projekta. Udio CNPC u tom projektu prvotno je iznosio 30%, a iranska tvrtka Petropars imala je 19,9% udjela. O svom službenom povlačenju iz ovog unosnog, iranskog energetskog projekta pod pritiskom SAD-a, Total je objavio 20. kolovoza.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like