Kineski diplomat poziva UK da prekine službene kontakte s Tajvanom

Službeni Peking poziva London da prekine službene kontakte s upravom Tajvana, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian na konferencije za medija danas, komentirajući posjet Tajvanu od strane ministra vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, Grega Handsa.

“Pozivamo UK da poštuje suverenitet Kine, striktno poštuje načelo ‘jedne Kine’ i prekine sve službene kontakte s Tajvanom”, rekao je Zhao Lijian, a prenosi ga Xinhua. Također je dodao da London ne bi trebao slati “lažne signale tajvanskim separatistima” koji zagovaraju neovisnost otoka.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva priopćila je u ponedjeljak da je državni ministar Greg Hands otputovao u dvodnevni posjet Tajvanu tijekom kojeg će se sastati sa šeficom otočne administracije Tsai Ing-wen. Tijekom putovanja, Hands se namjerava pozabaviti trgovinskim preprekama u financijskom, tehničkom, farmaceutskom i prehrambenom sektoru “kako bi promicao izvoz i ulaganja britanskih tvrtki u Tajvanu”, prenosi BBC. Dvije strane također će razgovarati o suradnji u području energije vjetra i vodika te poluvodiča i mikročipova. Peking se protivi bilo kakvim kontaktima dužnosnika stranih država s predstavnicima tajvanske administracije.

Kina takve posjete smatra provokacijama i miješanjem u unutarnje poslove Kine. Tajvanom upravlja vlastita uprava od 1949., kada su ostaci snaga Kuomintanga predvođeni Čang Kai-šekom (1887.-1975.) pobjegli ondje nakon poraza u Kineskom građanskom ratu. Službeni Peking Tajvan smatra pokrajinom Narodne Republike Kine. Diplomatski Tajvan priznaje samo 13 država.

Komentari

komentar





You may also like