Kineski diplomatski uspjeh: posjet Xi Jinpinga Indiji u jeku napetosti sa SAD-om

Foto: preuzeto s portala sputnik international

U vrijeme vrlo napetih američko-kineskih odnosa, kineska je diplomacija, kako smatraju brojni analitičari, postigla važan uspjeh koji se ogleda u posjetu predsjednika Kine Xi Jinpinga Indiji i njegovom susretu s premijerom Narendrom Modijem, ali prije svega zbog dobivanja potpore od strane Nepala za kinesku inicijativu „Jedan pojas-jedan put“ (info: South China Morning Pres).

Taj posjet, održan 15. listopada, mogao bi omogućiti jačanje trgovinskih veza između dviju susjednih i najmnogoljudnijih zemalja svijeta. On je uslijedio neposredno nakon povratka kineskog čelnika iz Nepala, gdje je potpisano 20 sporazuma, između ostalog i onih infrastrukturnog karaktera poput izgradnje željezničkih pruga, lučkih i energetskih projekata i td. Osim toga Kina je, što je za Peking bilo najvažnije, od Nepala, kao važne pogranične države između Kine i Indije, dobila potporu za njezinu inicijativu „Jedan pojas-jedan put“.

O onome, o čemu su razgovarali kineski čelnik i indijski premijer u subotu na veče i u nedjelju u New Delhiju nema puno informacija. Ali neovisno o tome većina analitičara je suglasna, s obzirom na službena priopćenja dviju strana, kako je taj posjet više simboličkog karaktera jer su izbjegnuti razgovori o „škakljivim“ pitanjima između dviju zemalja.

Indijski ministar vanjskih poslova Vijay Gokhale izjavio je kako su dvije zemlje izrazile zabrinutost zbog radikalizma i terorizma i potvrdile zajedničku borbu protiv tih opasnosti, a razgovoarli su i o jačanju trgovinskih odnosa. Jinping i Modi su izjavili kako će obje zemlje razumno rješavati svoje nesuglasice i kako neće dozvoliti da one prerastu u sporove, prenijeli su indijski vladini predstavnici.
Međutim, sporna pitanja, poput 5G mreže kineskog Huaweia i indijske odluke o ukidanju autonomije Kašmiru nisu se razmatrala, izjavio je indijski šef diplomacije.

Jedan od postignutih rezultata tijekom ovog posjeta bilo je osnivanje posebnog mehanizma za rješavanje indijskog deficita u trgovini s Kinom, koji je prošle godine iznosio 53 milijarde dolara. Kineski predsjednik izjavio je kako je Kina „spremna poduzeti iskrene poteze“ u sferi trgovine i „vrlo konkretno razmotriti kako smanjiti trgovinski deficit“, kazao je Gokhale.

Komentari

komentar

You may also like