Kineski i tajvanski ratni brodovi igraju se “mačke i miša” na otvorenom moru uoči završetka vježbi

Kineski i tajvanski ratni brodovi igraju se na otvorenom moru “mačke i miša” danas, nekoliko sati prije zakazanog završetka četverodnevnih kineskih vojnih vježbi bez presedana pokrenutih kao reakcija na posjete američke predsjednice Predstavničkog doma Nancy Pelosi Tajvanu. Prošlotjedni posjet Nancy Pelosi samoupravnom otoku razbjesnio je Kinu, koja je odgovorila probnim lansiranjem balističkih projektila iznad glavnog grada otoka po prvi put i prekidom komunikacijskih veza sa Sjedinjenim Državama.

Oko 10 ratnih brodova iz Kine i Tajvana plovilo kroz Tajvanski tjesnac, a dio kineskih brodova je prešao središnju liniju, neslužbenu “tampon zonu” koja razdvaja dvije strane. Otočno ministarstvo obrane objavilo je u priopćenju da više kineskih vojnih brodova, zrakoplova i dronova simulira napade na otok i njegovu mornaricu. Rekli su da su poslali zrakoplove i brodove da reagiraju “na odgovarajući način”.

Dok su kineske snage “pritiskale” liniju, kao što su učinile u subotu, tajvanska strana je ostala u blizini kako bi nadzirala i, gdje je bilo moguće, uskratila Kinezima mogućnost prijelaza. “Dvije strane pokazuju suzdržanost”, rekao je anoniman izvor za Reuters, opisujući manevre kao igru “mačku i miša” na otvorenom moru. “Jedna strana pokušava prijeći, a druga im stoji na putu i tjera ih u nepovoljniji položaj i na kraju se vrate na drugu stranu”.

Tajvan je rekao da su njegove kopnene protubrodske rakete Harpoon i rakete zemlja-zrak Patriot u pripravnosti. Kineske vježbe, usredotočene na šest lokacija oko otoka, počele su u četvrtak i trebale bi trajati do danas u podne po njihovom vremenu. Kineska vojska priopćila je u subotu da provodi zajedničke pomorske i zračne vježbe sjeverno, jugozapadno i istočno od Tajvana s fokusom na testiranje sposobnosti kopnenih napada s mora. Sjedinjene Države su vježbe nazvale eskalacijom. “Ove aktivnosti su značajna eskalacija u naporima Kine da promijeni status quo. One su provokativne, neodgovorne i povećavaju rizik od pogrešne procjene”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće i dodao: “Oni su također u suprotnosti s našim dugogodišnjim ciljem održavanja mira i stabilnosti preko Tajvanskog tjesnaca, što je ono što svijet očekuje”.

Tajvanska vojska je u subotu rekla da su kineski brodovi i zrakoplovi koji su sudjelovali u vježbama izvodili simulirani napad na otok koji Kina smatra svojim teritorijem. Tajvansko ministarstvo obrane kasnije je priopćilo da su njegove snage uzletjele zrakoplove kako bi upozorile 20 kineskih zrakoplova, uključujući 14 koji su prešli središnju liniju tjesnaca. Tajvanske snage u petak su ispalile baklje kako bi upozorile dronove koji lete iznad njihovog otoka Kinmen i neidentificirane letjelice koje lete iznad tajvanskog otoka Matsu. Obje skupine otoka su blizu kineske obale, prenosi AFP.

Komentari

komentar





You may also like