Kineski medij: NATO ne može spriječiti Rusiju u ostvarivanju njenih ciljeva u Ukrajini

Kineski medij Global Times, blizak vladajućoj Komunističkoj partiji te zemlje, u svom jučerašnjem članku navodi, kako, usprkos svim ulaganjima u sukob, NATO nije u stanju spriječiti Rusiju u ispunjavanju ciljeva njene vojne operacije u Ukrajini, što Moskvi daje mogućnost reguliranja intenziteta vojnih aktivnosti na terenu sukladno vlastitom planiranju i strateškim razmatranjima.

Posljednjih mjeseci saveznici iz NATO-a poslali su ukrajinskoj vladi golema financijska sredstva i uveli najteže ekonomske sankcije Rusiji ikad korištene u povijesti, navodi kineski medij. Broj oružja koje je prebačeno u Kijev dovoljan je za opremanje vojske male europske ili azijske zemlje. U Ukrajini se nalazi i nekoliko tisuća plaćenika iz zemalja NATO-a – svi su školovani vojnici s borbenim iskustvom, navodi se u tekstu. Neki europski saveznici u NATO-u priznaju da su već iscrpili sve zalihe svoje raspoložive vojne opreme. Za isporuku novih zaliha u Kijev bit će potreban značajan proizvodni napor koji će trajati mjesecima ili čak godinama.

Ponekad se čak stječe dojam da Ukrajina za NATO postaje ono što je rat u Afganistanu (1979.-89.) postao za Sovjetski Savez – golemo rasipanje resursa zarad cilja koji je i neshvatljiv i daleko od interesa građana, navodi GT.

Podsjećamo: u prosincu prošle godine Rusija je objavila prijedloge ugovora sa Sjedinjenim Državama i NATO savezom o međusobnim sigurnosnim jamstvima, pri čemu je poglavito inzistirala na pravnim jamstvima koja se odnose na sprječavanje daljnjeg širenja NATO-a na istok i uspostave vojnih baza u postsovjetskim državama. Moskva je također tražila i klauzulu o ne razmještanju ofanzivnog oružja NATO saveza u blizini granica Rusije i povlačenju njegovih snaga iz Istočne Europe na položaje iz 1997. godine, kako je tada bilo dogovoreno.

Zapad je, nakon naknadnih početnih “tihih” dolazaka visokih američkih diplomatskih službenika u Moskvu, sastanaka visokih američkih i ruskih delegacija, kao i delegacije Rusije na sastanku s čelnicima država NATO saveza u Bruxellesu tijekom siječnja 2022. g., ove zahtjeve Moskve jedinstveno odbio kao po sebe neprihvatljive.

Dana 22. veljače Rusija je jednostrano priznala nezavisnost dviju separatističkih regija na istoku Ukrajine – DNR-a i LNR-a, a dva dana kasnije i pokrenula vojnu operaciju u toj zemlji s ciljem „potpunog oslobađanja“ dviju spomenutih regija, kao i „demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine“.





Komentari

komentar

You may also like