Kineski medij: Rusko korištenje hipersoničnog Kinžala je “šamar” NATO-u

Točna i učinkovita uporaba hipersoničnog sustava Kinžal (Bodež) tijekom operacije u Ukrajini bila je “šamar” za NATO, navodi se u poznatom kineskom mediju Sina.

Upotreba projektila Kinžal je od velike važnosti. Ovo je prvi put u povijesti čovječanstva da je “hipersonično oružje” upotrijebljeno u stvarnoj borbi, piše medij iz Pekinga. Sudeći po reakcijama iz svijeta, potezanje ovog projektila prouzročilo je šok, tvrdi novinar Gu Huoping u mediju bliskom kineskoj vlasti.

Prema novinaru, Ruska Federacija ima neospornu prednost u odnosu na NATO i Sjedinjene Američke Države kada je riječ o ovom tipu naoružanja budući da su hipersonične rakete američke mornarice i vojske još uvijek u eksperimentalnoj fazi. U članku se navodi da je Kinžal (“Bodež”) “stvarno ušao duboko u teritorij ukrajinske vojske”, a zapadni mediji o tome “nisu imali što za reći”.

Prethodno je američki predsjednik Joe Biden priznao da je ovu rusku raketu gotovo nemoguće zaustaviti. Također, njemački Die Welt nazvalo je rusko hipersonično oružje “nerješivim problemom za NATO”. Sjetimo se, rusko ministarstvo je u subotu priznalo prvi puta upotrebu ove rakete koja leti čak 15 000 km/h i ima domet od oko 2000 km. Može ponijeti konvencionalnu ili nuklearnu bojevi glavu težine 500 kg. Raketa je pogodila, prema navodima ruske strane, vojarnu na zapadu Ukrajine (regija Ivano-Frankovsk) pri čemu je ubila oko 100 ukrajinskih “specijalaca i stranih plaćenika”.

Komentari

komentar





You may also like