Kineski medij: stanje u Tajvanskom tjesnacu izlazi izvan kontrole!

Foto: maritime security review

U utorak, 18. kolovoza, američki raketni razarač USS Mustin DDG-89 prošao je kroz Tajvanski tjesnac po putanji zapadno od njegove središnje linije tj. bliže obalama NR Kine. Američki medij USNI News (glasilo američkih pomorskih snaga) navodi kako se radilo o zajedničkoj vojnoj vježbi s japanskim pomorskim snagama.

Stanje u tom dijelu svijeta postaje sve napetije s obzirom kako SAD jasno najavljuju svoju spremnost za očuvanje slobode plovidbe spornim vodama Južnokineskog mora, Istočnokineskog mora, kao i Tajvanskim tjesnacem, iz kojeg razloga tim zonama pojačano patroliraju američke pomorske i zračne snage ali i snage njoj partnerskih regionalnih država, kao i članica NATO saveza. O jačanju američko-kineskih napetosti svjedoči i članak kineskog medija Global Times.

Prema navodima toga medija stanje u Tajvanskom tjesnacu postaje sve napetije i može neočekivano izmaći kontroli. S tim u svezi kineska Narodno-oslobodilačka vojska, američka vojska i tajvanska vojska moraju strogo provoditi načelo „ne pucati prvi“. Odgovornost za rast napetosti taj medij prebacuje na Sjedinjene Države.

Global Times navodi, pozivajući se na tajvanski medij China Times, kako raste rizik da netko prvi počme pucati i da su tajvanski vojni zapovjednici na unutarnjem zasjedanju izjavili kako će, ako tajvanski piloti prvi otvore vatru bez dobivanja neposredne zapovjedi zračnog zapovjedništva, oni biti pozvani na odgovornost odmah po prizemljenju.

„S jačanjem strateških igara između Kine i SAD-a, vojske obiju strana intenzivirale su svoju aktivnost u priobalnim vodama NR Kine, što je povećalo šanse za sukob. Interpretacija namjera postala je oštrija. Niti na njednoj strani sada nema strateške volje za provociranje rata, međutim one su pojačale pripremu za slučaj da situacija neočekivano izmakne kontroli. Vjerojatno je upravo sada rizik od slučajne pucnjave u priobalnim obalama Kine, poglavito u Tajvanskom tjesnacu, najveći od 1996. godine“, navodi Global Times.





U članku se također navodi kako će u slučaju incidenta, poput sukoba kineskog i američkog zrakoplova 2001.g., kontrolirati stanje i riješiti krizu mirnim putom biti puno teže nego ranije. Istovremeno javno mnijenje dviju država se usijava, a to će značajno smanjiti prostor za riješenje krize posredstvom međusobnih kompromisa.

„Načelo „ne pucati prvi“ obično je pravilo pograničnih vojski, ali ne predstavlja strateške „okove“ za strane. Između rata i mira u Tajvanskom tjesnacu postoji široka i sve više neodređena zona. SAD i Tajvan nalaze se s jedne strane, a kopnena Kina s druge. U regiji se vode sve riskantnije političke i vojne igre, a tendencija „nezavisnosti Tajvana“ isprepliće se sa strateškim ambicijama SAD-a, usmjerenim na sprječavanje Kine, što samo usložnjava situaciju. Sukladno jačanju provokacija od strane SAD-a i Tajvana vojne vježbe kineske vojske također se moraju provoditi aktivno. Kao odgovor na rastuću drskost protivnika naši lovački zrakoplovi moraju letjeti bliže Tajvanu pa čak i ulaziti u njegov zračni prostor. Nužno je Tajvanu dati do znanja kako Narodno-oslobodilačka vojska Kine ima sposobnost i da je ona spremna u slučaju potrebe odmah skupiti snage…“.

Global Times pozornost stavlja na to da kopnena Kina teži miru, ali i da pritom posjeduje hrabrost i snagu za očuvanje nacionalnog jedinstva posredstvom vojnih djelovanja.





„Zato Tajvan i Washington, izaberite što vi želite – mir ili rat“, zaključuje kineski medij.

Dodali bismo kako je očito  da nervoza u tom dijelu svijeta postaje sve veća, a time i opasnost od izbijanja incidenata većeg intenziteta, što vrlo lako može prerasti u veliku krizu s obzirom na aktualne globalne geopolitičke procese i sukobe između glavnih globalnih silnica.

Komentari

komentar

You may also like