Kineski medij upozorava Tajvan da će biti napušten od SAD-a kao Afganistan

U tekstu urednika kineskog medija Global Times bliskog vrhu Kine, danas je izašao izuzetno oštar članak prema SAD-u, ali i tajvanskoj vanjskoj politici.

U članku je upozoren Tajvan kroz paralelu “napuštanja” afganistanskih saveznika od strane SAD-a. Tvrde da bi nagli odlazak američke vojske iz Afganistana trebala biti lekcija za ovaj otok odvojen od kineskog kopna Tajvanskim tjesnacem.

Tvrde da bi otok mogao biti prepušten sam sebi i “pao bi za nekoliko sati” u ratu s Kinom. Čelnici tajvanske Demokratske napredne stranke (DPP) moraju zadržati “trezvenu glavu”, a zagovornici odcjepljenja od Kine trebali bi se “probuditi iz svojih snova”, objavile su danas ove novine na engleskom jeziku. “Prema onome što se dogodilo u Afganistanu, čelnici Tajvana trebali bi shvatiti da ako izbije rat, da će obrana otoka biti srušena za nekoliko sati, a američka vojska neće doći u pomoć”, tvrdi se u uvodniku Global Timesa. “Zbog toga će se vlasti DPP-a brzo predati, dok će neki visoki dužnosnici možda pobjeći avionom”, sugerirajući na bijeg afganistanskih čelnika.

U tekstu Global Timesa govore kako SAD imaju povijest naglog napuštanja saveznika. Tvrde da se to dogodilo s napuštanjem Južnog Vijetnama, napuštanjem Kurda u sjevernoj Siriji, ali i napuštanjem francuskog kralja Luja XVI, dotadašnjeg saveznika i priklanjanje UK.

Prisjetimo se da Tajvan očekuje od SAD-a i Japana vojnu zaštitu u slučaju napada Kine. Kineski list poziva čelnike u Taipeiju da još jednom preispitaju svoju vanjsku politiku.

Komentari

komentar





You may also like