Kineska “ping-pong” diplomacija: kineski ministar vanjskih poslova u posjetu Europi

Kineska diplomacija je vrlo aktivna otkako je u ožujku formirana nova vlada nakon službene inauguracije Xi Jinpinga za novog-starog vođu najmnogoljudnije zemlje svijeta (odnedavno uz Indiju). Naime, nakon nedavnog dvodnevnog posjeta Moskvi i održanog kinesko-ruskog summita na vrhu, uslijedio je niz aktivnosti Pekinga na vanjskopolitičkom planu – od Azije, Bliskog istoka, Afrike i Južne Amerike, pa do upravo sada – Europe.

Mogli bismo se slobodno zapitati je li sada na djelu, umjesto američke (Kissingerove) iz doba Hladnog rata – kineska “ping-pong” diplomacija? Naime, ukoliko Zapad želi (ili jednom bude želio) zaustaviti rat u Ukrajini pokretanjem pregovora s Vladimirom Putinom to neće biti u mogućnosti. Ne samo zato što je prekinuo sve uobičajene političke veze i kontakte s Moskvom, već i zato što je Putina Međunarodni kazneni sud u Haagu proglasio osumnjičenim za ratne zločine (to sigurno nije učinio bez utjecaja visoke politike, prije svega američke). Osim toga Moskva ne želi razgovarati s Kijevom odnosno Zelenskim, smatrajući kako je on samo izvršitelj američkih naloga. U tako zatvorenom krugu jedini izlaz za posredništvo između združenog Zapada i Rusije je Kina, i to usprkos činjenici da se tome formalno protivi i Washington i Bruxelles kada je riječ o u ožujku predstavljenom kineskom prijedlogu za pokretanje pregovora o završetku ukrajinskog rata.
O tome bi mogla posvjedočiti i danas prispjela vijest.

Naime, kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang počinje u ponedjeljak posjet Europi u sklopu kojeg će boraviti u Njemačkoj, Francuskoj i Norveškoj – izvješćuje Glas Istre (GI).

(Ovdje odmah upada u oči kako kineski ministar ne odlazi u Ujedinjeno Kraljevstvo s kojim posljednjih nekoliko godina Kina proživljava složenu krizu odnosa, tim više što šef kineske diplomacije odlazi i u Norvešku, koja također, poput UK, nije članica EU pa da bi se eventualno moglo kazati kako odlazi isključivo u posjet EU-i, op. GN.)

Kina, koja je zauzela neutralni stav po pitanju ukrajinskog rata usprkos bliskosti s Rusijom, objavila je u veljači dokument u 12 točaka sa svojim stavovima o sukobu i pozvala Moskvu i Kijev na pregovore, piše danas GI.

Telefonski razgovor između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i njegova ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog potkraj travnja, prvi od početka ruske ofenzive 24. veljače 2022., probudio je nade u napredak u tom smislu.

U istom kontekstu, Qin Gang razgovarat će ovaj tjedan s njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock, šeficom francuske diplomacije Catherineom Colonnom i norveškom ministricom vanjskih poslova Anniken Huitfeldt, kazao je u ponedjeljak novinarima glasnogovornik kineske diplomacije, Wang Wenbin.





Pri tom nije precizirao o čemu će sve razgovarati.

Foto: AP Photo / Francois Mori / Guliver image

Xi Jinping je u ožujku posjetio Moskvu, a njega su u travnju, u Pekingu, posjetili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock, navodi GI. Macron je u Pekingu boravio zajedno s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Kina, koja nije javno osudila rat u Ukrajini, zadnjih je mjeseci jako pojačala političku i gospodarsku suradnju s Rusijom.





(Više o tome možete pročitati u velikoj tjednoj analizi ispod teksta.)

Z. Meter: TJEDNA ANALIZA: o “kinesko-ruskoj koaliciji”, Ukrajini, SAD-u, strateškim greškama, …

Komentari

komentar

You may also like