Kineski ministar indijskom izaslaniku: “Zajednički interesi su bitniji od razlika”

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je indijskom veleposlaniku u Kini Pradeepu Kumaru Rawatu da bi se obje strane “trebale susresti jedna s drugom na pola puta kako bi se bilateralni odnosi vratili na stazu stabilnog i zdravog razvoja”, prenosi indijski The Week.

Wang se sastao s Rawatom uoči virtualnog summita BRICS-a koji će početi danas i čiji je domaćin kineski predsjednik Xi Jinping. Uz Xija, dvodnevnim raspravama trebali bi se pridružiti premijer Narendra Modi, ruski predsjednik Vladimir Putin, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa i brazilski predsjednik Jair Bolsonaro.

Wang je rekao da zajednički interesi Kine i Indije daleko nadmašuju njihove razlike, dodajući da bi dvije strane trebale podržavati, a ne potkopavati jedna drugu, jačati suradnju te jačati međusobno povjerenje, a ne biti sumnjičavi jedna prema drugoj. Pozvao je obje strane da se pridržavaju važnog strateškog konsenzusa koji su postigli čelnici dviju zemalja. Također, tvrdi da bi trebali nadalje održavati dijalog oko pitanja granica. Sastanak dobiva na značaju jer se održao usred zahlađenja bilateralnih odnosa zbog dvogodišnjeg sukoba u istočnom Ladakhu, himalajskoj granici Indije i Kine. Kao rezultat pregovora, dvije strane su prošle godine završile proces razdruživanja na sjevernoj i južnoj obali jezera Pangong i na području Gogra. Dogovorenu granicu nazivaju “linija stvarne kontrole” (LAC).

Komentari

komentar

You may also like