Kineski ministar obrane: „Nikakva sila ne može zaustaviti kinesko ujedinjenje!“

Foto: preuzeto s portala CNA Asia

Kineski ministar obrane Wei Fenghe izjavio je u ponedjeljak, 21. listopada, kako je riješenje „tajvanskog pitanja“ glavni nacionalni ineteres Kine i da nikakve sile ne mogu omesti kinesko „ujedinjenje“, navodi Reuters.

„Kina je jedinstvena, najveća zemlja svijeta, kojoj još predstoji potpuno ujedinjenje“, kazao je kineski šef obrane u svom govoru  na otvaranju međunarodnog Xiangshan Foruma koji se tradicionalno održava u Pekingu. Naglasio je kako „nitko i nikakva sila ne mogu zaustaviti“ taj proces, kao i to, da se Kina zalaže za mirne odnose s dviju strana Tajvanskog tjesnaca i za mirno ujedinjenje. „Međutim, mi nikada nećemo dozvoliti separatistima da postignu nezavisnost Tajvana i nećemo dozvoliti miješanja bilo kojih vanjskih sila. Nastavak kineskog ujedinjenja je pravedan čin, istodobno dok su separatističke aktivnosti osuđene na propast“, kazao je Wei Fenghe.

Podsjećamo: između dviju strana već 7 desetljeća vlada složeno primirje, što je posljedica okončanja krvavog građanskog rata 1949.g. u kojemu je pobjedu odnijela kineska Narodno-oslobodilačka vojska, a na vlast zasjela Komunistička partija, koja svo to vrijeme inzistira na dugoročnom kineskom cilju – ujedinjenju zemlje, dok Tajvan smatra svojom „nepokorenom provincijom“ – koja ne može imati međunarodno priznati suverenitet i nezavisnost. S Tajvanom, zapravo, diplomatske odnose ima samo vrlo mali broj zemalja – i to onih nebitnih s gledišta utjecaja u međunarodnim odnosima. SAD također s Tajvanom nemaju službene odnose ali s njim ipak održavaju dobre „zakulisne“ političke veze. Međutim, s dolaskom Trumpove administracije na vlast intenzivirala se i američka prodaja oružja Tajvanu što izaziva oštre i upozoravajuće reakcije Pekinga vezano uz buduće američko-kineske odnose koji se sada temelje na politici „jedinstvene Kine“.

Tajvansko Vijeće za odnose s kopnenom Kinom nedavno je Kinu nazvalo „čimbenikom nestabilnosti“, koji je doveo do porasta napetosti u regiji. Također je izjavilo kako „prijetnja primjenom sile ne može pokolebati volju za zaštitu suvereniteta i demokracije 23-omilijunskog naroda Tajvana“.

Komentari

komentar





You may also like