Kineski ministar vanjskih poslova SAD-u: ne otvarajte “Pandorinu kutiju” s Iranom

Sjedinjene Države ne smiju vršiti „ekstremni pritisak“ na Iran za rješavanje svojih problema s tom zemljom, izjavio je u utorak, 18. lipnja, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi, i time prokomentirao stanje nastalo nakon prošlotjednih napada na dva tankera u Omanskom zaljevu i posljedične optužbe Washingtona prema Iranu kao krivcu (info: Reuters).

Nakon tih događaja porasla je mogućnost sukoba između SAD-a i Irana, pri čemu Teheran odbacuje sve američke optužbe, tvrdi kako se ne boji američkog napada, ali i prijeti da će do kraja mjeseca početi s obogaćivanjem urana iznad dopuštene razine iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom programu kojeg su SAD jednostrano napustile u svibnju prošle godine, ukoliko ostale zemlje potpisnice ne počmu u praksi, a ne samo deklarativno, nastaviti ispunjavati svoje obveze iz toga sporazuma (Teheran tu prije svega misli na EU).

Kineski šef diplomacije novinarima je danas izrazio ozbiljnu zabrinutost Pekinga zbog krajnje zabrinjavajućeg stanja oko Irana i pozvao sve strane na suzdržanost, smanjenje napetosti i „ne otvaranje Pandorine kutije“.

„Američka strana mora promijeniti svoje metode ekstremnog pritiska (na Iran). Bilo kakvi jednostrani potezi nemaju uporišta u međunarodnom pravu“, kazao je Yi, dodavši, kako nastavak ovakvog pritiska može dovesti do još veće krize.

Wang Yi je izjavio kako je nuklearni sporazum s Iranom iz 2015.g. jedini stvarni način za rješavanje problema oko iranskog nuklearnog programa, a Teheran je pozvao na oprez glede poduzimanja svojih daljnjih poteza i da „lakomisleno ne odustane od tog sporazuma“.

Podsjećamo kako je predsjednik iranske Agencije za atomsku energiji Behruz Kamalvandi  jučer izjavio kako će Iran u idućih deset dana početi povećavati razinu obogaćivanja urana iznad one dozvoljene nuklearnim sporazumom iz 2015.g., ali također i kazao kako euroopske zemlje – potpisnice toga sporazuma (Njemačka, Francuska i Velika Britanija) još uvijek imaju dva mjeseca vremena „pomoći zaštititi Iran od (američkih) sankcija, ali moraju djelovati, a ne govoriti“.
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like